You are here

Skābbarības konkursa 2022 rezultāti

Lopkopība

Kal ratus ziemā, ragavas vasarā – tieši tā var sacīt arī par skābbarību, kuras gatavošanas prasmes saimniecībās jau vairākus gadus vērtē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) rīkotajā konkursā.

Visās kategorijās skābbarību vērtēja vismaz trīs speciālisti, uzvarētāji tika noskaidroti, summējot vērtējumus. Katram speciālistam noteikti bija savi uzsvari, kas ir labākais katrā skābbarībā.

Labāko zāles skābbarību kvalitātes rādītāji apkopoti 1. tabulā.

1. tabula. Labāko konkursa zāles skābbarību kvalitātes rādītāji

Kādas ir pagājušās sezonas skābbarības, un kam pievērst uzmanību šogad? Izveidojot vidējo konkursam pieteikto zāles skābbarību (sk. 2. tabulu), šķiet, ka gatavojam labu skābbarību, bet vajadzētu lielisku un izcilu. Kā vienmēr, vidējais rādītājs nepastāsta visu.\

2. tabula. Konkursa vidējā zāles skābbarība

Rādītājs

Vidēji

Lieliska skābbarībā

Kopproteīns, % sausnā

14,6

labi

>16

NH3 no kopējā N sausnā, %

9,5

labi

<5

NEL, MJ/kg sausnas

6,1

lieliski

>6

NDF, % sausnā

45,8

labi

<45

Sausnas sagremojamība, %

63,8

neapmierinoši

>67

Pienskābe % no skābju summas

75

lieliski

7080

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zāles skābbarībā gribam redzēt labu proteīna saturu, vairāk par 16 % no sausnas, un tas ir izdevies 27 % no visiem paraugiem, vēl 28 % paraugu proteīna saturs ir robežās no 14 līdz 15,9 % no sausnas. Tas nozīmē, ka apmēram pusei visu paraugu proteīna rādītājs ir labs, bet 14 % paraugu proteīns bija zemāks par 12 % no sausnas.

Rādītājs par kuru biežāk runājam, domājot par klimatam draudzīgu saimniekošanu, ir sausnas sagremojamība. Tas ir ļoti būtisks rādītājs, lai saimniekotu efektīvi un pilnvērtīgi izmantotu rupjās lopbarības potenciālu, jo tas ir arī sava veida enerģijas rādītājs. Gan laboratoriskajos izmēģinājumos, gan izmēģinājumos ar dzīvniekiem ir pierādīts, sagremojamā sausna (DDM) ir cieši saistīta ar ADF rādītāju. Faktori, kas palielina ADF rādītāju, piemēra, zāles pāraugšana, nopļautās zāles pārāk ilga atrašanās uz lauka, lietus, samazina barības sagremojamību. Konkursam šo rādītāju aprēķinām ar formulām no ADF, lai būtu salīdzināmi rezultāti. Dažādās laboratorijās var tikt lietoti nedaudz atšķirīgi regresijas vienādojumi šī rādītāja aprēķināšanai, kas iegūti uz liela skaita laboratorisko izmeklējumu pamata.

Plašāk lietotais vienādojums ir DDM, % = 88,9 - (0,779 x ADF %)

Piemērs. Ja parauga ADF saturs ir 31 %, tad DDM, % = 88,9 - (0,779 x 31) = 64,75 %

Analizējot zāles skābbarības paraugus, šis rezultāts nav apmierinošs, jo praktiski pusei (49 %) sagremojamība bija zem 60 %, kas pavisam nav labi, un tikai 17 % rādītāju sagremojamība bija labāka par 67 %, ko gribētu redzēt teicamām skābbarībām. Vienai piektajai daļai (21 %) paraugu sagremojamība bija laba jeb robežās starp 65 un 67 procentiem.

Viena lieta ir izaudzēt masu, bet nākamā ir fermentācijas kvalitāte. Skābuma (pH) optimums atkarīgs no sausnas, bet par optimālu varam uzskatīt pH no 3,8 līdz 4,2. Ja pH līmenis ir zems, tas liecina par, iespējams, samazinātu apēdamību, bet augsts pH līmenis – par sliktu fermentāciju. Būtisks fermentācijas kvalitātes un beigās arī proteīna izmantošanās rādītājs ir slāpeklis amonjaka formā (N-NH3) procentos no kopējā slāpekļa (N) daudzuma. Augsta amonjaka koncentrācija (>12–15 % no CP) ir pārmērīgas olbaltumvielu sadalīšanās rezultāts skābbarībā, ko izraisa lēns pH līmeņa kritums vai klostrīdiju darbība. Parasti mitrākā skābbarībā amonjaka koncentrācija ir augstāka. Ļoti mitrā skābbarībā (< 30 % sausnas) amonjaka koncentrācija ir vēl augstāka, jo ir iespējama klostrīdiju fermentācija. Arī skābbarībai, kas nav labi noblietēta un tiek pildīta pārāk lēni, ir tendence būt ar augstu amonjaka koncentrāciju. Vidējais rādītājs mums ir zem 10 %, bet gandrīz katrā 5. paraugā tas bija virs 12 %.

Kopumā es gribētu teikt, ka kvalitatīvas zāles masas ieguvē mēs jau daudz ko protam izdarīt labi un teicami, bet pie barības vielu saglabāšanas ir vēl daudz darāmā. Priecē, ka ir arī teicami rezultāti un varam mācīties no labākajiem.

KONKURSA “SKĀBBARĪBA

2022” VĒRTĒJUMS

Zāles skābbarība tranšejās

1. z/s “Kalnāji”, Slampes pagasts

2. SIA “Saldus Druva”, Saldus pagasts

3. z/s “Lapsas”, Zemītes pagasts

4. SIA “Ezermaļi-3”, Tadaiķu pagasts

5. z/s “Planči”, Brīvzemnieku pagasts

Zāles skābbarība rituļos

Speciālbalva: z/s “Pubas”, Alojas pagasts

1. z/s “Lejaslimbas”, Naukšēnu pagasts

2. SIA “3D PRO”, Ērgļu pagasts

3. z/s “Brūveri”, Rudzātu pagasts

4. z/s “Ceriņi”, Rožkalnu pagasts

5. Ģirta Martinsona s-ba, Straupes pagasts

6. z/s “Ivari”, Vīpes pagasts

Zāles skābbarība stirpās

1. z/s “Ceriņi”, Rožkalnu pagasts

2. z/s “Druvas”, Dekšāru pagasts

3. IK “Krastiņi”, Suntažu pagasts

4. SIA “Gribolva”, Galēnu pagasts

Kukurūzas skābbarība

1. z/s “Viesturi”, Ances pagasts

2. z/s “Upnieki”, Laucienas pagasts

3. z/s “Cerība”, Piltenes pagasts

4. SIA “Gribolva”, Galēnu pagasts

5. SIA “Pusleiši”, Jaunlutriņu pagasts un SIA “Intas”, Ārlavas pagasts

6. z/s “Druvas”, Dekšāru pagasts

KONKURSA “SKĀBBARĪBA 2022” VĒRTĒJUMS:

Zāles skābbarība tranšejās

1. z/s “Kalnāji”, Slampes pagasts

2. SIA “Saldus Druva”, Saldus pagasts

3. z/s “Lapsas”, Zemītes pagasts

4. SIA “Ezermaļi-3”, Tadaiķu pagasts

5. z/s “Planči”, Brīvzemnieku pagasts

Zāles skābbarība rituļos

Speciālbalva: z/s “Pubas”, Alojas pagasts

1. z/s “Lejaslimbas”, Naukšēnu pagasts

2. SIA “3D PRO”, Ērgļu pagasts

3. z/s “Brūveri”, Rudzātu pagasts

4. z/s “Ceriņi”, Rožkalnu pagasts

5. Ģirta Martinsona s-ba, Straupes pagasts

6. z/s “Ivari”, Vīpes pagasts

Zāles skābbarība stirpās

1. z/s “Ceriņi”, Rožkalnu pagasts

2. z/s “Druvas”, Dekšāru pagasts

3. IK “Krastiņi”, Suntažu pagasts

4. SIA “Gribolva”, Galēnu pagasts

Kukurūzas skābbarība

1. z/s “Viesturi”, Ances pagasts

2. z/s “Upnieki”, Laucienas pagasts

3. z/s “Cerība”, Piltenes pagasts

4. SIA “Gribolva”, Galēnu pagasts

5. SIA “Pusleiši”, Jaunlutriņu pagasts un SIA “Intas”, Ārlavas pagasts

6. z/s “Druvas”, Dekšāru pagasts

Silvija Dreijere

LLKC Lopkopības nodaļas vadītāja

Foto Galerija: