Jūs atrodaties šeit

2020. gada lauksaimniecības skaitīšana turpinās

Ekonomika

Centrālā statistikas pārvalde (CSP) ir uzsākusi 2020. gada lauksaimniecības skaitīšanas datu vākšanas rudens posmu, kurā turpinās datu vākšanu tiešsaistē un intervijas.

CSP izsaka pateicību 12 000 lauku saimniecību, kuras jau ir sniegušas 2020. gada lauksaimniecības skaitīšanai nepieciešamo informāciju. Šajā skaitīšanā dati jāiegūst par aptuveni 75 000 lauku saimniecību. CSP uzsāka 2020. gada lauksaimniecības skaitīšanas datu vākšanu tiešsaistē 15. aprīlī.

“Atšķirībā no iepriekšējās lauksaimniecības skaitīšanas 2010. gadā šajā skaitīšanā anketu aizpildīt ir trīsreiz vieglāk – informāciju, kas pieejama dažādos lauksaimniecības reģistros, mēs neprasām sniegt atkārtoti, tā jau ir mūsu rīcībā. Jāvelta laiks, lai aizpildītu aptuveni trešdaļu no skaitīšanas informācijas, kas nav pieejama nevienā valsts reģistrā. Aicinu būt atsaucīgiem un aktīvi piedalīties, jo iegūtie rezultāti nodrošinās informatīvo pamatu nākamās desmitgades lauksaimniecības attīstībai valstī, tādēļ lauksaimnieku piedalīšanās skaitīšanā ir īpaši svarīga,” uzsver CSP Lauksaimniecības un vides statistikas departamenta direktors Armands Plāte.

Lauksaimniecības skaitīšanā nebūs jāsniedz dati, kas jau ir Lauku atbalsta dienesta Integrētās administrēšanas un kontroles sistēmas ES Tiešo maksājumu datubāzē par vairāk nekā par 50 tūkstošiem lauku saimniecību. Tāpat otrreiz netiek prasīta informācija, kas ir Lauksaimniecības datu centra (LDC) Lauksaimniecības dzīvnieku reģistrā, LDC Bioloģiskās lauksaimniecības informācijas sistēmā un LDC Novietņu infrastruktūras reģistrā.

Informācija jāsniedz visām lauku saimniecībām, kas nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu – apsaimnieko lauksaimniecības zemi vai audzē lauksaimniecības dzīvniekus, vai uztur zemi labā lauksaimniecības un vides stāvoklī neatkarīgi no tā, vai apsaimnieko īpašumā esošo zemi vai nomā no citiem lauksaimniekiem un iegūst produkciju gan pašpatēriņam, gan pārdošanai.

Sākot no šīs nedēļas, ar lauku saimniecību sazināsies CSP intervētājs vai Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra lauku attīstības speciālists, lai iegūtu 2020. gada lauksaimniecības skaitīšanas informāciju par lauku saimniecību. Lauksaimniecības skaitīšanas datus var iesniegt arī tiešsaistē e.csb.gov.lv, pieslēdzoties ar jau esošo lietotāja vārdu un paroli, vai kļūt par sistēmas lietotāju reģistrējoties.

2020. gada lauksaimniecības skaitīšanas datu vākšana turpināsies līdz 22. decembrim.

CSP aicina lauksaimniekus būt atsaucīgiem un iesniegt 2020. gada lauksaimniecības skaitīšanas informāciju. Lauksaimniecības skaitīšana nodrošinās pamatu šīs desmitgades  informācijai par lauksaimniecības nozari un kalpos nozares analīzei un lēmumu pieņemšanai, kā arī lauksaimniecības politikas un lauku attīstības Latvijā, Eiropas Savienībā, kā arī Kopējās Lauksaimniecības politikas (KLP) plānošanai un īstenošanai, un būs nozīmīgs pamatojums atbalsta noteikšanā.

Aktuālā informācija par 2020. gada lauksaimniecības skaitīšanu pieejama CSP vietnē csb.gov.lv/lauki2020 .

CSP speciālisti atbildēs uz jautājumiem par anketas aizpildīšanu pa bezmaksas tālruni 80202808 darbdienās no pl. 8.30 līdz 17.00 vai e-pastā ls2020@csb.gov.lv.

 

Mediju jautājumi:
Komunikācijas daļa

E-pasts: media@csb.gov.lv
Tālr.: 67366621, 27880666

www.csb.gov.lv