Jūs atrodaties šeit

Komisija pagarina tiešmaksājumu pieteikumu termiņu

Ekonomika

Ņemot vērā koronavīrusa uzliesmojumu un ar to saistīto krīzi, Eiropas Komisija aprīļa sākumā pieņēma lēmumu pagarināt termiņu, kādā iesniedzami pieteikumi ES Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) maksājumiem.

Jaunais pieteikumu iesniegšanas termiņš noteikts 2020. gada 15. jūnijs nevis 15. maijs, kā līdz šim, tādējādi dodot lauksaimniekiem lielāku rīcības brīvību aizpildīt pieteikumus šajos grūtajos apstākļos. Pagarinājumu var izmantot visi lauksaimnieki, kuriem ir tiesības saņemt platībmaksājumus un pārējos ES atbalsta maksājumus visās dalībvalstīs. Tomēr dalībvalstīm dotas iespējas pašām izlemt, vai izmantot EK atļauju termiņa pagarināšanai.

Neilgi pēc šī lēmuma pieņemšanas, EK priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena preses konferencē teica: “Vēlos pateikties mūsu lauksaimniekiem par to, ka mūsu veikalos ir pieejama pārtika. Esmu pateicīga tūkstošiem Eiropas pilsoņu, kuri brīvprātīgi palīdz šī gada ražas novākšanā. Šis ir lielisks Eiropas solidaritātes piemērs. Bet lauksaimniekiem ir vajadzīga lielāka palīdzība, tāpēc mēs veicam vairākus jaunus pasākumus, lai viņus atbalstītu. Mēs lauksaimniekiem esam piešķīruši vairāk laika, lai iesniegtu pieteikumus tiešajiem maksājumiem un lauku attīstības maksājumiem. Mēs drīz palielināsim šo maksājumu avansus, lai viņiem būtu vairāk naudas maksājumiem un rēķinu segšanai. Mēs arī vienkāršosim virkni administratīvās prasības lauksaimniekiem un valstu administrācijām, jo viņiem šajās dienās ir svarīgākas prioritātes nekā dokumentu aizpildīšana. Izmantojot lauku attīstības fondu, mēs atvieglosim medicīnas iestāžu atbalstu lauku apvidos. Šajos sarežģītajos laikos mēs aizstāvēsim savus lauksaimniekus.”

Jāpieblst, ka EK nolēmusi palielinās tiešo maksājumu avansa maksājumu no 50 līdz 70% un lauku attīstības maksājumu no 75 līdz 85%. Avansa izmaksas atļautas no oktobra vidus.

Plašāk par ES atbalstu lauksaimniecībai un lauku videi COVID-19 apstākļos: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/food-farming-fisheries/farming/documents/factsheet-covid19-agriculture-food-sectors_en.pdf

Sagatavoja Iveta Tomsone,
LLKC Apgāda vadītāja