Jūs atrodaties šeit

Noteiktas labākās jauniešu idejas uzņēmējdarbībā

Ekonomika

Kopskaitā piecas dažādas jauniešu radītas biznesa idejas, kas saistītas gan ar lauksaimniecisko darbību, gan amatniecību, gan pārtikas ražošanu tika atzītas par labākajām un saņēma motivējošas naudas balvas Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) rīkotajā konkursā „Laukiem būt!” finālā, kas notika šo ceturtdien Ozolniekos.

 

Par labāko ideju lauksaimniecības nozarē atzīts rēzeknieša Žaņa Jeskoprojekts „Biškopības produkcijas ražošanas attīstīšana piemājas saimniecībā Džipšļi”. Viņš atzīst: „Galvenais bija saprast, vai mana jau iesāktā darbošanās biškopībā var kļūt par biznesu. Lai gan nodarbojos ar biškopību, aprūpējot vairāk nekā 30 saimes, uzņēmējdarbības pamati man bija sveši – grāmatvedības kārtošana un citi aspekti. Tas būs vēl jāapgūst. Taču ar bitēm darboties patīk, tas aizrauj. Konkursa ietvaros izstrādātais plāns apliecina, ka mana nodarbe var būt rentabla.”

Par labāko uzņēmējdarbības attīstības projektu lauksaimniecības nozarē atzīts madonietes Agneses Eidukassagatavotais projekts „Piena aitu audzēšana z/s Lejas Virgabaļi”. Agnese Eiduka: „Ideju loloju ja sen, kopš mācībām lauksaimniecības tehnikumā, tad aizstāvēju bakalaura grādu, turpināju mācīties. Dibināju kontaktus ar Vācijas uzņēmējiem un drīzumā pirkšu aitiņas ar jēriņiem, lai realizētu savu ieceri par piena aitu audzēšanu. Šāds pasākums kā konkurss „Laukiem būt!” dod iespēju noticēt sev pašai un rast sajūtu, ka varēšu šo ieceri īstenot.”

Nominācijā „Labākā ideja nelauksaimniecības nozarē” pirmo un otro vietu dalīja jelgavnieces Lindas Valteres„Rokdarbi no kaņepju šķiedras” un tukumnieka Ulda Rašmaņa „Koka dizaina fabrika laukos”.

Par labāko uzņēmējdarbības attīstības nelauksaimniecības nozarē projektu atzīts neretnieka Arta Kronīša projekts „Siltumnīcu ražošanas modernizācija”. Viņš saka: „Līdzdalība šajā konkursā man deva stimulu strādāt tālāk. Ražojam siltumnīcas jau trīs gadus. Pateicoties radiniecei, kurai bija informācija par šo konkursu, pietiecos, un esmu gandarīts, ka mans plāns tika atzīts. Rezultātā guvu pārliecību, ka spēju darīt vairāk, tāpēc arī turpmāk piedalīšos dažādos uzņēmējdarbības atbalsta pasākumos.”

Nominācijā „Lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšana” pirmo un otro vietu dalīja divi projekti –Jaunpiebalgas novada jaunās uzņēmējas Dainas Elksnes „Veselīgu produktu ražotnes izveide”, kur jau top produkti svaigēdājiem un dobelnieka Mārtiņa Millera „Kazas piena saldējuma ražošana z/s Pīlādži”.

Atgādināsim, ka konkursa finālisti tika izraudzīti no visiem Latvijas reģioniem, finālā vērtējot pamatotākos no iesniegtajiem 58 biznesa projektiem. Labāko projektu autori saņēma naudas balvas savu biznesa ideju īstenošanai. Kopējais balvu fonds – 30 000 eiro.

Linda Siliņa, žūrijas komisijas vadītāja, LLKC ekonomikas nodaļas speciāliste: "Apsveicami, ka lauku teritoriju jaunieši ir aktīvi un savas ieceres ir gatavi arī realizēt. Konkursa projekti parādīja, ka darbības virzienu klāsts ir neierobežots, idejām nav robežu. Ieteikumi tiem, kuri iedvesmojošies no šiem jaunajiem uzņēmējiem vēlēsies sākt darbību, - uzdrīkstieties darīt, taču neļaujieties sapņot, ja runa ir par finansēm! Lai izdodas”

 

Plašākai informācijai: Inita Krivašonoka, LLKC Lauku attīstības nodaļas vadītāja, telefons: 63050220, e-pasts:inita.krivasonoka@llkc.lv

 

UZZIŅA

Jauniešu uzņēmējdarbības veicināšanas pasākumu Valsts lauku tīkla pasākuma „Atbalsts lauku jauniešiem uzņēmējdarbības veicināšanai” LLKC īsteno jau ceturto gadu, un šajā laikā uzņēmējdarbības pamatus apguvuši jau vairāk nekā 500 lauku jauniešu. Daļa no viņiem savas biznesa idejas veiksmīgi īstenojuši dzīvē, tādējādi apliecinot plašās iespējas strādāt un pelnīt laukos.

Pasākums „Atbalsts lauku jauniešiem uzņēmējdarbības veicināšanai” sākās jau pavasarī ar informatīvajām dienām, kurās jaunieši 26 Latvijas reģionos tika iepazīstināti ar pasākuma „Laukiem būt!” norisi. Jaunieši, kuri ieinteresējās par šo pasākumu un vēlējas savas idejas īstenot, piedalījās mācībās, kurās apguva ideju definēšanu, uzņēmējdarbības un grāmatvedības pamatus, biznesa plānu un projektu būtību, to sastāvdaļas, kā arī mācījās izstrādāt savus biznesa plānus vai projekta pieteikumus. Pasākumā kopumā piedalījās 324 jaunieši, bet sertifikātu par mācību pabeigšanu saņēma 227 jaunieši.

 

Informāciju sagatavoja

LLKC sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Dace Millere

PielikumsIzmērs
20141114-2046-lb-laureati-2014.doc30 KB

Pievienot komentāru