You are here
Kāpēc āboli iekšpusē brūnē?
Ievācot ābolu ražu, īpaši `Antonovkas` šķirnei, virkne saimnieku saskārušies ar brūnumiem ābolu iekšienē. Kādēļ tādi rodas, vai tie ir droši lietojami uzturā?
Atbildi sniedz Māris Narvils, LLKC Augkopības nodaļas vecākais speciālists dārzkopībā: Ābolam sasniedzot novākšanas gatavību – brūnas sēklas, atbilstošs cukura saturs, ābola blīvums (Brigsa indekss) ir jāveic to novākšana. Ja tas netiek izdarīts, sākas strauja ābola iekšējo audu novecošanās - brūnēšana. Šādus ābolus droši var lietot uzturā svaigā veidā vai pārstrādāt sulā, ievārījumā, varētu mēģināt arī žāvēt. Protams, tirgošanai šādi āboli vairs nebūs piemēroti. Šobrīd, kā dienā tā naktī āboliem ir ļoti augsta gaisa temperatūra, tā, pat 15-20 reizes pārsniedz uzglabāšanas temperatūru (0 - +1oC). Daudz ko nosaka arī konkrētas šķirnes noturība pret brūnēšanu - šķirnei ‘Antonovka’, tā nav augsta. Tādēļ ābolus vajadzētu nekavējoties novākt.
Informāciju sagatavoja
Ilze Rūtenberga-Bērziņa
LLKC sabiedrisko attiecību vadītāja