You are here

Preiļu konsultāciju birojs izvērtē sagatavoto skābbarību

Lopkopība

Jau par tradīciju kļuvis “Skābbarības konkurss”, kas 17. janvārī notika LLKC Preiļu konsultāciju birojā. Konkursā iesaistījās 18 saimniecībās, kopējais analizēto paraugu bija skaits 34.

Noņemtajiem skābbarības paraugiem Jelgavā, LLU Biotehnoloģiju zinātniskās laboratorijas Agronomisko analīžu nodaļā, tika veiktas analīzes. 80% saimniecību skābbarību gatavo rituļos, 20% – tranšejās. Pagājušais gads mūsu zemniekiem bija pārbaudījumu gads, jo lietavu dēļ kavējās rupjās lopbarības – siena un skābbarības – optimālais sagatavošanas laiks. Ja 2016. gadā 20. maijā dažas saimniecības uzsāka skābbarības gatavošanu, tad 2017. gadā agrākais laiks bija 30. maijs, vidēji 10 dienas vēlāk. Svarīgi ir neparaudzēt zāli, jo ar katru novēlotu dienu tajā mazinās proteīna un  enerģijas līmenis, bet palielinās kokšķiedras daudzums. Stiebrzāles jāpļauj stiebrošanas, tauriņzieži – pumpurošanās fāzē. Liela nozīme ir tam, kādi laika apstākļi, kāda lopbarības sagatavošanas tehnika izmantota, kā darbojas ietinēji, preses, cik kvalitatīva plēve.

Ja salīdzinām pagājušā gada analīžu rezultātus rituļos un tranšejās gatavotajai skābbarībai, tad labāki rezultāti tranšejās gatavotajai skābbarībai bija sekojoši (skat 1. tabulu).

1. tabula. Rituļu un tranšeju skābbarību vidējie rādītāji

Skābbarība sagatavota

Sausna, %

Kopproteīns,% sausnā

NDF,

% sausnā

ADF,

% sausnā

NEL, MJ/kg sausnas

Ca, % sausnā

P, % sausnā

Koppelni, % sausnā

rituļos

32,76

11,78

51,40

33,91

5,90

0,80

0,27

9,34

tranšejās

34,71

13,85

50,91

33,56

5,93

0,84

0,29

10,46

 

Izvērtējot rezultātus: pirmā vieta – z/s “Kapteiņi” (Līvānu novads), otrā vieta – z/s “Ceriņi” (Vārkavas novads),  trešā vieta – z/s “Ozoldārzs” (Līvānu novads).

2. tabula. 2017. gada labāko skābbarības analīžu rādītāji

 

Botāniskais sastāvs

Pļaušanas laiks

Sausna, %

Kop

Proteīns,% sausnā

NDF,

% sausnā

ADF,

% sausnā

NEL, MJ/kg sausnas

Ca, % sausnā

P, % sausnā

Koppelni, % sausnā

1

āboliņa stiebrz. mix

16.06.2017

22,31

15,83

41,15

28,64

6,32

0,96

0,26

8,29

2

āboliņa stiebrz. mix

16.06.2017

26,34

16,47

45,16

30,49

6,18

0,80

0,33

10,28

3

āboliņa stiebrz. mix

10.06.2017

24,04

13,60

42,49

27,92

6,38

1,25

0,29

8,73

 

Pasākuma dalībnieki dalījās savā pieredzē par skābbarības gatavošanu, tika pārrunāts par pamatnosacījumiem skābbarības sagatavošanā un skābbarības kvalitāti ietekmējošiem faktoriem. Katram dalībniekam tika biroja speciāli sagatavota mape ar informatīvajiem materiāliem, pirmo vietu ieguvusī saimniecība saņēma no LLKC žurnāla „Latvijas Lopkopis” abonementu.

Zita Briška, LLKC Preiļu  biroja lopkopības konsultante