You are here
Piesardzības pasākumu plāns bioloģiskajā lauksaimniecībā
Viens no bioloģiskās ražošanas pamatprincipiem nosaka uzņēmuma saimniecisko darbību veikt ar tādām metodēm, kas ir balstītas uz riska novērtējumu un attiecīgos gadījumos piesardzības un profilakses pasākumu izmantošanu, to paredz Padomes Regula (EK) Nr. 834/2007 un 2008. gada 5. septembra Regula (EK) Nr. 889/2008.
Piesardzības pasākumu plāns
Uzsākot saimniekošanu atbilstoši bioloģiskās lauksaimniecības principiem, uzņēmējam savā uzņēmumā jāapzina iespējamie riska avoti, jānovērtē riska pakāpe un jāizprot riska cēloņi.
Nākamais solis ir izstrādāt piesardzības pasākumu plānu, kas saimnieciskās darbības laikā jāīsteno, lai novērstu produkcijas piesārņojumu visā uzņēmēja ražošanas procesā.
Riska faktori bioloģiskajā augkopībā
Bioloģiskās augkopības produkcijas ražošanas jomā biežāk sastopamie riska faktori ir saistīti ar teritoriālo piesārņojumu, augsnes auglības uzlabošanas un mēslošanas līdzekļu lietošanu, sēklas materiāla izcelsmi. Tehniskā nodrošinājuma risks pastāv gadījumos, kad lauksaimniecībā izmantojamā tehnika tiek nomāta no/vai citiem uzņēmumiem, kuru saimniekošanas veids nav bioloģisks. Riska faktori sastopami arī saražotās produkcijas pirmapstrādes procesā, kas ietver graudu kaltēšanu un attīrīšanu, kā arī saražotās produkcijas uzglabāšanas procesā. Īpaša vērība jāpievērš riskiem, kas var rasties telpu un iekārtu tīrīšanas laikā.
Riska faktori bioloģiskajā lopkopībā
Bioloģiskās lopkopības jomā der pievērst pastiprinātu uzmanību riska faktoriem, kas saistīti ar dzīvnieku novietnēm, gadījumos, kad vienā novietnē atrodas vairāku uzņēmumu bioloģiski un nebioloģiski audzēti dzīvnieki. Riska faktori pastāv dzīvnieku barības un to piedevu iegādē, kā arī dzīvnieku barības sagatavošanas procesā. Jāpārliecinās, vai barības sagatavošanu veic uzņēmums, kurš iekļauts bioloģiskās lauksaimniecības kontroles sistēmā, procesam jābūt dokumentētam, lai nodrošinātu produkta izsekojamību.
Riska faktors lopkopības jomā ir dzīvnieku, tajā skaitā jaunputnu iegādes gadījumā. Paplašinot ganāmpulku līdz 40%, jāvēršas sertifikācijas institūcijā atļaujas saņemšanai. Iegādājoties dzīvniekus no uzņēmuma, kas iekļauts bioloģiskās lauksaimniecības kontroles sistēmā, jāpārliecinās par dzīvnieku statusu – bioloģisks, pārejas perioda.
Augsts risks ir saistīts ar veterināro medikamentu lietošanu un karences laika ievērošanu gadījumos, kad lietoti ķīmiski sintezēti veterinārie medikamenti. Lai mazinātu šādu risku, uzņēmējam jāuztur veterināro pasākumu reģistrs, jāveic produkcijas nodalīšana, jānosaka izmantošanas veids vai utilizācija ārstēšanas gadījumā.
Riska faktori bioloģiskajā biškopībā
Bioloģiskās biškopības jomā jānovērtē teritoriālā piesārņojuma risks – iespējamie piesārņojuma avoti 3 km rādiusā, kuru cēlonis var būt līdzās esošie nebioloģiski graudkopības, dārzeņkopības un augļkopības uzņēmumi. Lai mazinātu šo risku, uzņēmējam nepieciešams informēt pieguļošo lauku apsaimniekotājus par savu uzņēmējdarbību, vajadzības gadījumā savlaicīgi veikt dravas pārvietošanu.
Svarīgi izvērtēt barības nodrošinājumu bitēm – kādus barības līdzekļus iepērk, cik regulāri, noteikti pārliecināties, vai piegādātajam ir bioloģiskās lauksaimniecības sertifikāts attiecīgajai produkcijai.
Līdzekļus slimību un kaitēkļu apkarošanai bioloģiskajā biškopībā atļauts izmantot laikā, kad nenotiek medus ievākšana.
Iepērkot šūnas, jāpārliecinās, vai piegādātājs iekļauts bioloģiskās lauksaimniecības kontroles sistēmā, vai produkcijai ir bioloģiskās lauksaimniecības sertifikāts, vai šūnas ir atbilstoši marķētas.
Jāatceras, ka bioloģiskajā biškopībā stropu, stropos esošā aprīkojuma un inventāra tīrīšanai izmanto tikai bioloģiskajā lauksaimniecībā atļautos līdzekļus.
Piesardzības pasākumu plāna izvērtēšana
Valsts SIA “Sertifikācijas un testēšanas centrs”, balstoties uz ilggadējo pieredzi bioloģiskās lauksaimniecības uzņēmumu novērtēšanā, izstrādājis vadlīnijas biežāk iespējamajiem riska faktoriem bioloģiskās lauksaimniecības augkopības, lopkopības un biškopības jomās. Tās pieejamas: www.stc.lv.
Atgādinām uzņēmējiem, ka izstrādātais piesardzības pasākumu plāns jāiesniedz sertifikācijas institūcijai kopā ar ražošanas plāna dokumentiem. Pārbaudes laikā eksperts izvērtē, vai uzņēmējs ir atbilstoši noteicis riska faktorus un to pakāpi – augsts, vidējs vai zems, norādījis pasākumus riska mazināšanai vai pilnīgai novēršanai.
Liāna Kivliņa,
Valsts SIA “Sertifikācijas un testēšanas centrs”
Bioloģiskās lauksaimniecības sektors