You are here

“Nogaršo Latviju Kurzemē!” – smaidi, zivis un garšas atklājumi

Lauku attīstība

Ar kūpinātu zivju aromātu, smieklu piepildītām pavāru meistarklasēm un gardu zivju ēdienu gatavošanu skolēniem aizvadīts jau trešais “Novada Garšas” pasākums “Nogaršo Latviju Kurzemē!”, ko Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) aizvadītajās brīvdienās rīkoja pie Lielā Nabas ezera. 

Šoreiz “Novada Garša” saulītē cēla zivis. Apmeklētāju neviltotu interesi raisīja meistarklases par zivju marinēšanu, kūpināšanu un gatavošanas veidiem – šefpavārs Raimonds Zommers sanākušos pārsteidza ar ko neredzētu – atspirdzinoši vēsu siļķu saldējumu.

Interesants izvērtās skolu pavāru konkurss, kura galvenais uzdevums bija pagatavot zivi tā, lai bērni to tiešām ēstu. Ar zivi pildītās kartupeļu pankūkas bērniem pie sirds tā īsti negāja, toties zem skaistas kartupeļu biezeņa rozītes noslēpta zivju kotlete tika apēsta pilnībā. Savukārt Padures un Brocēnu mazpulcēni Raimonda Zommera vadībā iemācījās pagatavot lieliskus salātus bruciņā ar gurķu spageti paši sev un saviem draugiem.

Visas dienas garumā apmeklētāji varēja baudīt arī teju 30 mazo ražotāju un mājražotāju piedāvātos gardumus – kūpinātas zivis, rudzu maizi, saldējumu, krāsainus makarūnus, sierus, žāvētas gaļas, dažādus vīnus un arī kādu stiprāku dzērienu. Degustējot, pērkot un dibinot kontaktus ar šiem saimniekiem, apmeklētāji arī balsoja par sev tīkamāko garšu konkursā “Tautas garša”, kura uzvarētāji saņem bezmaksas iespēju 27.-28. septembrī doties uz “Novada Garšas” noslēguma pasākumu Rīgā, jaunajā Hanzas peronā.

 

Konkursa “Tautas garša” uzvarētāji pa kategorijām

Gaļas un zivju produkti, medus – SIA “Green Hive” no Talsu novada, IK

“Reinis B” no Engures novada, z/s “Paegļi” no Kuldīgas novada (3 uzvarētāji, jo Kurzemes svētkos lielākais uzsvars uz zivsaimniecības produkciju, līdz ar to no kategorijas par zivīm, gaļu un medu izvirzīti 3 dalībnieki ar lielāko punktu skaitu);

Piena produkti – Dainis Erbss no Tukuma novada;

Augu izcelsmes produkti (tostarp augļu un dārzeņu produkti, tējas, garšvielas) –  biedrība “Skrundas Klēte” no Skrundas novada;

Miltu izstrādājumi – SIA “Ceļojošais franču makarūns” no Talsiem;

Alkoholiskie dzērieni – SIA “Jaundzirnavnieki” no Kuldīgas novada;

Bezalkoholiskie dzērieni – SIA “Capulus terra” no Kuldīgas.

 

Nākamie pasākumi plānoti:

06.07. Maizes pietura Ribbes dzirnavu 150 gadu svinību ietvaros Ceraukstē, Bauskas novadā (Zemgale);

20.07. Piena pietura Krāslavas pilsētas svētku ietvaros (Latgale);

27.09.- 28.09. Visu “Novada Garšu” satikšanās Rīgā, Hanzas peronā.

Pasākuma aktualitātēm seko arī: https://www.facebook.com/NovadaGarsa/

Foto: Uģis Avots

 

Informāciju sagatvoja

Ilze Rūtenberga-Bērziņa

LLKC sabiedrisko attiecību vadītāja

Foto Galerija: