You are here
Konference “Vai vietējam produktam būt tavā ēdienkartē?”
Vietējo pārtikas produktu pieejamība ikdienā, vegāniskās tendences sabiedrības ēdienkartē, vēlme un iespējas mazināt pārtikas atkritumus – šīs un citas aktuālās tēmas jau 30. septembrī “Novada Garšas” sezonas noslēguma konferencē “Vai vietējam produktam būt tavā ēdienkartē?”
Konference no pulksten 10.30 līdz 16.00 notiks Rīgā, Hanzas peronā. Pieteikšanās līdzdalībai konferencei līdz 29. septembrim ŠEIT. Piedalīšanās konferencē – bez maksas. Šogad pasākums iecerēts kā sava veida “Ēdienkarte”.
Sadaļā “Brokastis – ar pilnu šķīvi” par to, kas vietējā produkta izvēlē svarīgāks – kvalitāte vai cena, pārdomās dalīsies Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) vadītājs Jānis Endziņš. Būs arī iespēja iepazīt un uzzināt, ko vietējā produkta vērtības vairošanai piedāvā jaunais kataloga www.novadagarsa.lv E-tirgus.
Pasaules un Latvijas tendences vegāniskās pārtikas lietošanā ieskicēs “Pusdienas – augu vieglumā”. Kustības “Augi&Draugi” pārstāve Alise Miļūne skaidros, kādēļ augu valsts produktu maltītes kļūst aizvien pieprasītākas Latvijā. Savukārt Veģetārās uztura skolas “Vegus” vadītāja Dita Lase skaidros, kāda ir pieredze ar veģetāro uzturu skolās.
Dažāds un piesātināts solās būt “Launags – un nav nekā lieka”. Pārtikas tehnoloģe un lektore Ingrīda Bogdanova dalīsies pieredzē, kā optimizēt savu darbu, lai virtuvē nenoskrietu liekus 7 kilometrus. Tikmēr Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas pasniedzēja Lienīte Litavniece palīdzēs izprast, kā mazināmi pārtikas atkritumi skolu ēdināšanā.
Paralēli konferencei sadarbībā ar Pavāru klubu norisināsies arī skolu pavāru konkursa “Mana novada garša” fināls, kurā par labākā titulu sacentīsies SIA “Baltic Resaturants cuttering”, V. Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas un Piņķu Starptautiskās skolas pavāri. Pavāru veikumu pusdienu pauzē varēs baudīt arī konferences apmeklētāji. “Šogad skolu pavāriem starts konkursā daudz sarežģītāks un izaicinošāks, jo bērni atkal mācās klātienē. Taču uzdevums ir interesants, un pavāriem noteikti viss izdosies,” norāda Pavāru kluba prezidente Svetlana Riškova.
Ikviens aicināts arī uz aizraujošām meistarklasēm: plkst.14.30 Jauno pavāru kustība demonstrēs, kā ko gardu un neierastu pagatavot no vienkāršiem produktiem. Plkst. 15.20 Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte iepazīstinās ar inovatīvu produktu - skābu kāpostu sulu tās pielietojumu. Savukārt jaunāko virtuves tehnoloģijās varēs uzzināt plkst. 16.10 uzņēmuma “Prolux” – meistarklasē.
Dienas noslēgumā – skolu pavāru un pārtikas produktu kvalitātes konkursa “Novada Garša 2022” uzvarētāju apbalvošana.
Plašāka informācija: sandra.eimane@llkc.lv