You are here

Ar jūras vēju matos. Atklāta “Novada Garšas” vasaras sezona

Lauku attīstība

Lai pilnvērtīgi izbaudītu gardās piekrastes zivis, savus šīs vasaras publiskos pasākumus “Novada Garša” aizsāka Kurzemē – Bērzciema Tarotavā*), vienlaikus ar aktīvo zvejas sezonas sākumu.  Šī bija arī iespēja iepazīt lieliskos kataloga www.novadagarsa.lv saimniekus un viņu daudzveidīgo produktu piedāvājumu.

Laiks šai maija vidus dienā lutināja – saulīte, maigs jūras vējš un bagātīga dabas ziedēšana kā rāmis lieliskai gleznai. Šogad cieši sadarbojāmies ar biedrību “Mazjūras zvejnieki”, kuras biedri IK “Stubiņš” ar sava zīmola “Klapkalnciema zivis” produkciju, SIA “Zvīņa RR”, zv/s “Vilnis”, mājražotāji Ivars Cīrulis un Indra Zariņa vairāk nekā tūkstoš pasākuma apmeklētāju degunus un garšas kārpiņas visas dienas garumā tīkami kairināja ar kūpinātu zivju aromātu. Andele gāja no rokas un, domājams, tagad daudzi zina, kur braukt pēc lieliskas zivju produkcijas.

Kad zivis bija gana baudītas, Tarotavas otrā pusē varēja rast vēl daudz gardu lietu!  Vistālāko ceļu šurp bija mērojuši Latgales z/s “Kotiņi” saimnieki Aldis Ločmelis un Vija Kuļša, apmeklētājiem piedāvājot degustēt vidējo pērļu grūbu putru ar sīpoliem un lielo pērļu grūbu saldēdienu, kā arī linsēklu un kaņepju eļļu.

Gardu mini pankūciņu tapšanu meistarklasē un pēc tam arī visas dienas garumā varēja baudīt LLKC rīkotā konkursa “Laukiem būt!” šī gada uzvarētājas Lauras Rītiņas stendā “Lauras pankūknīca”.

Lielu interesi izpelnījās meistarklase “Pagatavo savu ķilavmaizi pats!”  Ar “Klapkalnciema zivis” dotajām ķilavām tapa dažādu ķilavmaižu versijas – kā ar asajiem pipariem un krēmu, tā klasisko olu, dilli un sīpoliņu. Tiem, kas gana pacietīgi, lai no zivīm izlasītu visas asakas, lieti noderēja “Cīrulīšu mājas gardumi” saimnieces Guntas Rožkalnes meistarklase, kā pagatavot gardus salātus ar breksi.

Kopumā ap Tarotavu todien bija rodami teju 30 mazie ražotāji, kurus var atrast un iepazīt arī katalogā www.novadagarsa.lv – Simona Zandere ar zīmolu “Ēdam zaļi”, Vija Dedze – “Gardais medus”, Terēze Strauta u. c., kuru produktu klāsts ir daudz plašāks nekā todien piedāvātais.  Drīzumā ar pašu audzētu ogu pārstrādes produktiem – sulām, ievārījumiem – viņiem piepulcēsies arī “Mazkuģnieki 2”, kā arī daudzu iecienītās burkānzaptes saimnieces Lailas Puķītes produkcija būs pieejama pasūtīšanai visā Latvijas teritorijā.

Pasākuma laikā ikviens – kā ražotājs, tā pircējs – varēja uzzināt, kā pārdot vai nopirkt produktus, izmantojot arī “Novada Garšas” jaunā sadarbības partnera – pūļa piegādes uzņēmuma “Izzi pizi” piedāvātos risinājumus.  

Iepazīt zvejnieku dzīvi un mājās tapuša siera stāstu, ikviens varēja arī, dodoties pāri ceļam uz zvejnieku sētu “Dieniņas”, kā arī māju, kurā top gardais “Kundziņsiers”.

Arī šogad “Novada Garša” turpina iesākto tradīciju – apmeklētāju balsojumu par sev tīkamāko produktu konkursā “Tautas garša”. Trīs saimniekus, kuri saņēmuši visvairāk balsojuma žetonus, 30. septembrī aicināsim uz mūsu noslēguma pasākumu Rīgā, Āgenskalna tirgū. Tie ir: zvejnieku sēta “Dieniņas”, zv/s “Vilnis” un Olga Blumbaha no “SKIM gardumi”.

Pateicoties sadarbībai ar Engures novada pašvaldību un biedrību “’Partnerība laukiem un jūrai”, Kurzemes pasākumā varēja piedalīties arī auto orientēšanās sacensībās. Kopumā tajās startēja piecas komandas un uzvaras laurus plūca trīs no tām – aktīvākā, ātrākā, precīzākā. – var īsināt

Negaidītu iespēju – baudīt pašu audzētus vēžus –, ko apmeklētāji aktīvi izmantoja, pasākumā piedāvāja arī lieliskais ēdinātājs “Riverside”. Savukārt par aktīvu izlocīšanos, rāpšanos, lielu un mazu kustināšanu paldies sakām Kuldīgas kautiem – virvju trasītes mūsu viesiem patika.

Par skanīgām un skaistām dziesmām paldies jāsaka grupas “Roja” solistam Jānim Kalniņam un roķīgajam liepājniekam Tomasam Kleinam – katrā mūsu pasākumā par muzikālo sadaļu gādā dažādu stilu mūziķi. Lai tos jaukā noskaņā dzirdētu, jābrauc uz mūsu reģionālajiem pasākumiem. 

Jūnijā “Novada Garša” nedaudz atvilks elpu, lai jau 15. jūlijā visus sagaidītu Preiļu pils parkā, kur ar senu recepšu godā celšanu aicināsim latvisko identitāti saglabāt un cienīt ikdienā.  

Savukārt 22. jūlijā gaidīsim Nākotnes parka ābeļdārzā, kur notiks “Novada Garša” Zemgales pasākums. Tajā kopīgi iepazīsim dažādu inovatīvu produktu tapšanu.

Noslēdzošais “Novada Garšas” izbraukuma pasākums gaidāms Vidzemē 19. augustā, Ķoņu dzirnavās, kur vienlaikus ar ierastajām aktivitātēm pētīsim skolu ēdināšanas līkločus.

Neiztrūkstoši katrā no pasākumiem būs arī gardumu tirdziņš, kurā sastapsiet www.novadagarsa.lv kataloga un e-tirgus dalībniekus.

Aktuālajai informācijai par pasākumiem sekojiet: www.novadagarsa.lv, https://www.facebook.com/NovadaGarsa, https://www.instagram.com/novadagarsa/.

Ilze Rūtenberga-Bērziņa,
LLKC sabiedrisko attiecību speciāliste

FOTO: Uģis Avots


* Tarotava (tarātava) – telpa, kur savulaik zvejnieki šķiroja, svēra un dalīja lomu.

 

Foto Galerija: