You are here
Skābbarības konkursa 2024 rezultāti

Domai par labu skābbarību jāaizsākas jau rudenī, kad zālājus vajag pareizi apstrādāt un ieziemot. Atkarībā no tā, cik agri iestājas pavasaris, vienmēr jāatrod pareizais risinājums, kad veikt zālāju mēslošanu, lai zelmenis paspēj gan pabaroties, gan izaugt, lai pareizajā laikā uzsāktu rupjās lopbarības sagatavošanu. Tālāk var redzēt skābbarību kvalitātes vidējos rādītājus. Savukārt savus rezultātus var atšifrēt pēc paraugu laboratoriskajiem numuriem (skat. pielikumu).
1. tabula. Rituļu skābbarība
Vidējie rādītāji | Sausna, % | Proteīns, % sausnā |
NEL, MJ/kg sausnā |
DDM, % sausnā |
Visi paraugi | 37,76 | 14,62 | 5,89 | 63,84 |
Konvencionālie | 38,48 | 14,43 | 5,9 | 63,88 |
Bioloģiskie | 35,71 | 15,16 | 5,85 | 63,74 |
Labākie rādītāji | 21,1 | 6,7 | 72,54 |
2. tabula. Rituļu skābbarība
Vidēji | Sausna | Proteīns | NEL | DDM,% | Optimāls pH |
stiebrzāles + lucerna | 37,12 | 15,51 | 5,9 | 64,71 | 50% |
stiebrzāles + sark.āb. | 36,75 | 14,31 | 5,9 | 63,61 | 95% |
stiebrzāles | 37,51 | 14,62 | 6 | 65,81 | 100% |
lucerna | 36,43 | 18,19 | 5,8 | 63,92 | 34% |
sarkanais āboliņš | 59,57 | 15,75 | 6 | 63,36 | 100% |
3. tabula. Zāles skābbarība tranšejās
Sausna | Proteīns | NEL | DDM, % | Optimāls pH | |
Vidēji visiem | 33,94 | 15,19 | 5,86 | 63,88 | 87% |
Labākie | 21,1 | 7,3 | 71,3 |
4. tabula. Zāles skābbarība stirpās
Sausna | Proteīns | NEL | DDM, % | Optimāls pH | |
Vidēji visiem | 35,39 | 15,73 | 5,81 | 65,91 | 82% |
Labākie | 20,1 | 6,46 | 70,98 |
5. tabula. Zāles skābbarība tuneļos
Sausna | Proteīns | NEL | DDM, % | Optimāls pH | |
Vidēji visiem | 37 | 16,69 | 5,92 | 65,35 | 100% |
Labākie | 19,8 | 6,23 | 68,3 |
6. tabula. Kukurūzas skābbarība
Sausna | Ciete | NEL | DDM,% | |
Vidēji visiem | 36,99 | 36,26 | 6,8 | 73,24 |
Labākie | 48,91 | 7,97 | 75,6 | |
Tuneļos | 36,32 | 36,86 | 6,77 | 72,4 |
Tranšejās | 37,09 | 35,69 | 6,78 | 73,53 |
Stirpās | 37,48 | 37,49 | 6,92 | 72,82 |
Bioloģiskā | 35,81 | 38,81 | 7 | 74,25 |
Rādītājs, par kuru biežāk runājam, domājot par klimatam draudzīgu saimniekošanu, ir sausnas sagremojamība. Tas ir ļoti būtisks rādītājs, lai saimniekotu efektīvi un pilnvērtīgi izmantotu rupjās lopbarības potenciālu, kas ir arī sava veida enerģijas rādītājs. Gan laboratoriskajos izmēģinājumos, gan izmēģinājumos ar dzīvniekiem ir pierādīts, ka sagremojamā sausna (DDM) ir cieši saistīta ar ADF (kokšķiedras) rādītāju. Faktori, kas palielina ADF rādītāju, piemēram, zāles pāraugšana, nopļautās zāles pārāk ilga atrašanās uz lauka, lietus, samazina barības sagremojamību. Konkursam šo rādītāju aprēķinām ar formulām no ADF, lai būtu salīdzināmi rezultāti. Dažādās laboratorijās var tikt lietoti nedaudz atšķirīgi regresijas vienādojumi šī rādītāja aprēķināšanai, kas iegūti, pamatojoties uz lielu laboratorisko izmeklējumu skaitu.
Plašāk lietotais vienādojums ir DDM, % = 88,9 - (0,779 x ADF %)
Skābbarības konkursa 2024 nominanti pa kategorijām:
Nominācija: Zāles skābbarība rituļos
- Jānis Neicenieks, ZS Ceriņi, Preiļu nov.
- Jura Tapiņa, Dienvidkurzemes nov.
- Māris Bērziņš, ZS Rīgmaļi, Talsu nov.
- Māris Drukmanis, ZS Liepas, Kuldīgas nov.
- Dainis Drikāns, SIA “Liepiņas DD”, Alūksnes nov.
- Dace Meldere, SIA Lāses AM, Kuldīgas nov.
- Jānis Rosickis, Tukuma nov.
- Inese Grasberga, ZS Liepiņas, Limbažu nov.
- Silvestrs Brūvers, ZS Brūveri, Līvānu nov.
- Jānis Mūrmanis, ZS Murķīši, Ogres nov.
Nominācija: Zāles skābbarība stirpas un tuneļi
- Lauris Ikaunieks, ZS Lazdu Mājas, Rēzeknes nov.
- Jānis Neicenieks, ZS Ceriņi, Preiļu nov.
- Edgars Verpakovskis, ZS Mazrozītes, Jelgavas nov.
- Egīls Seņkāns, SIA Lestene, Tukuma nov.
- Lauma Gelžina, SIA Vārpa Agro, Dobeles nov.
- Mārtiņš Lielcepurs ZS Sējas, Jelgavas nov.
- Māris Rehtšprehers, ZS Mazlauri, Siguldas nov.
- Jānis Miķelsons, ZS Mikaitas, limbažu nov.
- Inta Cinglere, ZS Dambjupītes, Alūksnes nov.
- Jānis Blūms, SIA Jaunītes GB, Limbažu nov.
Nominācija: Zāles skābbarība tranšejas
- Ainārs Stiebris, LIS Jaunpils, Tukuma nov.
- Ingars Ronis, ZS Kokles, Dobeles nov.
- Pauls Sermais, SIA Gribolva, Preiļu nov.
- Broņislava Petrēvica, SIA Ezermaļi 3, Dienvidkurzemes nov.
- Viktors Klagišs, ZS Zarečje, Krāslavas nov.
- Līga Andersone, SIA Pusleiši, Saldus nov.
- Nils Bergmanis, SIA Ogres Piens, Ogres nov.
- Marita Spundiņa, SIA Saldus Druva, Saldus nov.
- Egils Šarkuns, SIA Rokāde PLUS, Aizkraukles nov.
- Uldis Ķirsis, SIA RĀVAS, Saldus nov.
Nominācija: Kukurūzas skābbarība
- Ilze Ādamsone, ZS Jāņkalni, Limbažu nov.,
- Viola Lūse, ZS Brīvzemnieki, Tukuma nov.,
- Dace Meldere, SIA Lāses AM, Kuldīgas nov.,
- Līga Andersone, SIA Pusleiši,Saldus nov.,
- Mārtiņš Lielcepurs, ZS Sējas, Jelgavas nov.,
- Egīls Seņkāns, SIA LESTENE, Tukuma nov.,
- Indulis Ieviņš, MPS Vecauce, Dobeles nov.,
- Māris Rehtšprehers, ZS Mazlauri, Siguldas nov.,
- Vasīlijs Ceļs Stabulnieki Augšdaugavas n
- Iveta Tīrumniece, ZS Kalna Dambrāni, Jēkabpils nov.,
- Edgars Verpakovskis, ZS Mazrozītes, Jelgavas nov.,
- Ēvalds Šmala-Šmāliņš, ZS Vītoliņi, Talsu nov.
Lai gan katru gadu vidējie skābbarības kvalitatīvie rādītāji uzlabojas, vērtējot vidējos rādītājus redzams, ka visiem vēl ir, kur augt. Tā kā konkursam nav iesūtīti paraugi no visām Latvijas saimniecībam ir skaidrs, ka kopaina noteikti ir atsķirīgāka. Tomēr prieks radīt sacensību garu, kas liek domāt par kvalitatīvu rupjo barību, tās pašpietiekamību un kvalitāti.
Materiālu sagatavoja:
Laila Plīta
LLKC Lopkopības nodaļas konsultante
Tālrunis: +371 27175940
E-pasts: laila.plita@llkc.lv
Attachment | Size |
---|---|
![]() | 38.49 KB |