Jūs atrodaties šeit

Lopkopība

Leave blank for all. Otherwise, the first selected term will be the default instead of "Any".
Leave blank for all. Otherwise, the first selected term will be the default instead of "Any".

Veselīga kaza – ilgtermiņa ieguldījums kazu ganāmpulka izveidē

Kazkopības saimniecībā „Bērzi” 9. septembrī notika seminārs par vaislas kazu izaudzēšanu, izmantojot dažādus ēdināšanas un turēšanas veidus. Semināru organizēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Lopkopības kompetenču centrs Zālēdāju projekta ietvaros.

Kā izvairīties no karstuma stresa govīm

Svaigs gaiss ir viens no galvenajiem govju veselības priekšnoteikumiem. Slaucamās govis pašas saražo ļoti daudz siltuma, tāpēc viskomfortablāk tās jūtas no -5 līdz +5⁰C. Temperatūrai paaugstinoties, govīm ir jāsāk sevi dzesēt. Atkarībā no gaisa mitruma karstuma stress govīm sākas, temperatūrai paaugstinoties virs +20 līdz +23⁰C. Šādā temperatūrā liellopi ir izsmēluši sava organisma spējas pašatdzesēties, un dzīvniekiem ir nepieciešama mūsu palīdzība.

Sliktas kvalitātes skābbarības lietošanas rezultātā ēdināšana izmaksā dārgāk

Zeme un lopbarība ir resursi, kas nepieciešami gaļas liellopu saimniecībā. No zemes platībām iegūstāmā lopbarība ir noteicošais faktors, lai izšķirtos, kāda veida un apjoma lopkopības nozare tiks attīstīta. Viens no svarīgākajiem nosacījumiem gaļas liellopu audzēšanā ir ganāmpulka nodrošināšana ar atbilstošu barību. Liellopiem pamatbarība ir rupjā lopbarība, siens, skābbarība, kuras sastāvā ir tauriņzieži, kas lielā mērā nodrošina nepieciešamo proteīna daudzumu.

Žurnāla “Latvijas Lopkopis” janvāra numurā

Žurnāla janvāra izdevumā lasiet interviju ar LLKC valdes priekšsēdētāju Mārtiņu Cimermani. Viņš saka: “Šis gads iesācies ar neizbēgamu pārmaiņu sajūtu. Kovidapstākļi, tam sekojošais cenu sprādziens liecina par briestošām pārmaiņām. Lauksaimniecībā un pārtikas ražošanā redzam nepieredzēti augstas izejvielu, īpaši piena un graudu, cenas, tas rada sajūtu, ka pārtikas ražošana jau drīz nonāks jaunā lomā”.

Tuvojas “Skābbarības konkursa 2021” noslēgums

Šā gada 15. janvārī noslēdzas skābbarības paraugu iesūtīšana Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) organizētajam “Skābbarības konkursam 2021”. Jau šobrīd norit darbs pie iesūtīto paraugu rezultātu apkopošanas, lai noslēguma pasākumā, kas notiks 27. janvārī ZOOM tiešsaistes platformā, paziņotu rezultātus. Norises laiks no 10.00 līdz orientējoši 14.30.  Pasākuma dalībniekiem būs iespēja arī noklausīties lekcijas par kukurūzas skābbarības sagatavošanu un vērtēšanas kritērijiem un rupjo lopbarību cietstāvošām govīm.

Govju precīzā ēdināšana samazina siltumnīcefekta gāzu emisijas

Noslēdzies demonstrējums z/s “Odzāni”, kas ļāva nodemonstrēt govju precīzās ēdināšanas ietekmi uz piena pašizmaksu un vienu no SEG emisiju raksturojošo rādītāju (metāna) izdalīto daudzumu, izmantojot dažādus pašaudzētos proteīna avotus govju piesietajā turēšanas sistēmā.

Lapas