You are here

Add new comment

Lauku attīstība

Mājražošanas SIA „Gardums” saimniece Inese Veismane izveidoja savu uzņēmumu 2010. gadā, un tā ir viņas pamatnodarbošanās, kas sākusies kā hobijs. Konditorejas izstrādājumi lielākoties tiek gatavoti pēc pasūtījumiem, kā arī nelielā daudzumā ražoti tirgošanai pašu veikalā – kūku bodē „Gardums”. Produkcijas kvalitāti nodrošina roku darbs un galvenokārt vietējo izejvielu izmantošana.

Reģistrēšana

– Kā noritēja uzņēmuma reģistrācijas process un kā veidojās sadarbība ar valsts institūcijām?

– Reģistrējot mājražošanu, problēmu nebija. Lai uzsāktu darboties jebkurā uzņēmējdarbības jomā, vajag ļoti lielu pacietību un galvenais  nedrīkst padoties grūtību un šķēršļu priekšā. Sadarbība ar mājražošanu kontrolējošām iestādēm kopumā ir laba. PVD tagad arī palīdz un konsultē, kas ir ļoti svarīgi jaunam uzņēmumam, uzsākot darbu. Likumdošanas prasības gan nav draudzīgas nelieliem uzņēmumiem, arī mājražotājiem. Piemēram, darba drošības likumdošana, kas attiecas uz uzņēmumiem, kuriem ir vairāk nekā pieci darbinieki. Prasības ir pārāk stingras un rada papildus izdevumus mazajiem ražotājiem. Tāpat arī nodokļu slogs ir pārāk liels mazajiem uzņēmumiem.

 

Ražošana

– Kādu tehnoloģisko ražošanas procesu izmantojat?

– Visa produkcija ir roku darbs un maksimāli tiek izmantoti tikai dabīgi produkti, nekādus uzlabotājus vai konservantus nelietojam, arī krāsvielas tiek gatavotas tikai no dabīgām vielām, piemēram, biešu sulas, kurkuma, kakao u. c. Kūku cepšana aizsākās kā hobijs, ko jaunībā apguvu, mācoties no labām saimniecēm, pārējo apguvu pašmācības ceļā. Mūsu galvenais nosacījums, lai produkcija garšotu kā mājās gatavota, un pie tā arī pieturamies, izvēloties gan produktus, gan tehnoloģiju un receptes. Produkciju ražojam galvenokārt uz pasūtījuma un, cik nepieciešams, pašu veikalam, tāpēc tā netiek ilgstoši uzglabāta.

– Kas veido receptūru un procesa aprakstus?

– Iedvesmu receptēm smeļamies žurnālos, grāmatās, daudzas receptes „nāk no tautas”, no draugiem, kā arī ir saņemtas mantojumā no ģimenes. Visas jaunās receptes tiek izmēģinātas un pielabotas pēc garšas, tikai tad piedāvātas pircējiem. Daļa izejvielu tiek ražota savā piemājas saimniecībā – olas, augļi un ogas ievārījumiem.

 

Uzskaite

– Cik sarežģīti ir sakārtot visu nepieciešamo dokumentāciju?

– Grāmatvedības datu un darba drošības dokumentācijas sakārtošanas pakalpojumi tiek pirkti, jo pati darbojos konditorejas cehā un tam neatliek laika.

– Vai ir nepieciešams veikt kādus regulārus pierakstus (produkta izsekojamība, temperatūras režīmi, ražošanas pārpalikumi)?

– Jā, pieraksti tiek veikti, kā to prasa vadlīnijas, un tas aizņem daudz laika. Manuprāt, pats svarīgākais, lai produkts būtu svaigs, iekārtas darbotos nevainojami un pircējs saņemtu pašu labāko, un šiem procesiem ir jāseko līdzi ar vai bez pierakstīšanas.

 

Marķēšana un iepakošana

– Vai ir sarežģīti piemeklēt iepakošanas materiālu saražotajai produkcijai?

– Jā, ir sarežģīti atrast piegādātāju, kas piedāvātu vēlamo iepakojumu – kastītes konditorejas izstrādājumiem. Šobrīd tāds ir tikai viens, kas apmierina manas prasības, un tas apgrūtina darbu, jo izplatītājs arī uzstāda savus noteikumus un nav īpaši atsaucīgs individuālo iepakojumu izgatavošanā.

– Tiek veidots kāds īpaši jūsu produkcijai paredzēts iepakojums un marķējums?

– Individuālais marķējums ir uzlīme, ko līmējam uz kastītēm ar uzņēmuma logo, nosaukumu un informāciju par produktu.

 

Reklāma

– Gatavās produkcijas reklamēšanai tiek izmantota reklāma vai kāda īpaša devīze?

– Īpašas devīzes nav, taču katram pircējam tiek vēlējums „Lai labi garšo!” Tā kā katra kūka tiek cepta ar vislielāko atbildību un mīlestību pret pircēju, tad šī frāze ietver sevī visu to labāko, ko cepējs var dot. Vislabākā reklāma ir pati produkcija un cilvēki, kuri to nogaršo. Esam izveidojuši reklāmu arī sociālajos tīklos – draugiem.lv lapā, tviterī. Piedalījāmies starptautiskajā izstādē Rīgā, Ķīpsalā „Riga Food 2013”. Daudzi klienti mūsu gardumus dāvina saviem draugiem, radiem, kas dzīvo ārpus Gulbenes. Mūsu kūkas ceļo gan uz Liepāju, Ventspili, Alūksni, Balviem, Madonu, Rīgu, pat uz Krieviju, Igauniju, Angliju un Lietuvu.

 

Noieta tirgus un pārdošana

– Kur tiek realizēta saražotā produkcija?

– Strādājam galvenokārt uz pasūtījumiem un tirgojam produkciju savā veikalā – kūku bodē „Gardums”. Ražotne un veikals atrodas vienā ēkā un tas ļauj pircējam iegādāties tikko ceptu, svaigu produkciju. Piedalāmies arī Zaļajos tirdziņos gan savā novadā, gan kaimiņu novados. Uz tiem braucam ar savu automašīnu un produkciju liekam aukstuma somās, ledusskapī – vitrīnā. Speciāli aprīkota transportlīdzekļa nav. Izbraukuma tirdzniecība notiek galvenokārt tepat vietējā tirdziņā Gulbenē, bet esam bijuši arī tirdziņos Balvos, Valmierā, Piebalgā.

– Kā izdevīgāk realizēt produkciju – ražošanas vietā vai tomēr doties izbraukuma tirdzniecībā?

– Izbraukumos pastāv risks, ka produkciju var nenopirkt vai tās pietrūks, tāpēc uz vietas savā veikalā tirgot ir izdevīgāk. Mājražotājiem būtu nepieciešama telpa, kur savu produkciju varētu tirgot katru dienu un visu gadu. Informāciju par tirdzniecības iespējām iegūstam no laikrakstiem, sociālajiem tīkliem. Tā kā uzņēmums ir iesaistījies tūrisma aktivitātēs, tad informāciju, galvenokārt, saņemam no Gulbenes tūrisma aģentūras.

– Ko ieteikt jauniem un topošajiem mājražotājiem, lai labāk organizētu pārdošanu?

– Ja piedāvātā prece vai pakalpojums būs kvalitatīvs, tad arī pircēju netrūks.

 

Attīstība

– Ar cik lieliem ieguldījumiem jārēķinās, lai uzsāktu šādu mājražošanu?

– Gandrīz neiespējami uzsākt uzņēmējdarbību, ja nav savu līdzekļu. Lai  realizētu savu ieceri par mājražošanu un veikaliņa atvēršanu, bija nepieciešams sākuma kapitāls, ko guvām pārdodot īpašumu – mežu. Pieliekot klāt personīgos ģimenes ietaupījumus, jau varējām domāt par projekta realizāciju. Sākotnēji banka nepiešķīra finansējumu projekta realizācijai, jo man bija tikai ideja, bet telpu remontam un virtuves aprīkošanai ir nepieciešami ļoti lieli ieguldījumi.

– Vai tika piesaistīti kredītlīdzekļi?

– Vēlāk, kad mājražošana veiksmīgi sāka attīstīties, izmantoju Hipotēku bankas Starta programmas atbalstu. Šobrīd izmantoju arī atbalstu NVA programmas bezdarbnieku nodarbinātības veicināšanai. Šis atbalsts ir ļoti svarīgs manam uzņēmumam, jo 50% finansējums darba algai ir pozitīvi vērtējams, lai gan atbalsts nodokļu jomā uzņēmējiem kā darba devējiem varēja būt lielāks. Startējām arī LEADER mājražotāju atbalsta projektā, kas tika atbalstīts.

– Plānojat ražošanas paplašināšanu?

– Šobrīd neplānojam veikt būtiskas izmaiņas savā darbībā, jo, lai paplašinātos, ir nepieciešami lieli ieguldījumi. Taču ir idejas, ko varētu realizēt.

– Kas jāzina tiem, kuri vēlas uzsākt nodarboties ar mājražošanu? Jūsu padomi!

– Pirms ieguldīt līdzekļus, ir jāizvērtē ekonomiskā situācija un tikai tad rūpīgi jāapdomā, kur un kā veiksmīgāk ieguldīt.

 Darīt savu darbu no sirds! Tikai tad viss izdosies. Obligāts nosacījums  jānodrošina produkta, pakalpojuma nemainīga kvalitāte. Ja plānojat lielākus apjomus, noteikti būs nepieciešama komanda, kas palīdz realizēt idejas un paveikt šo darbu. Ideāli, ja komandā ir cilvēki, kas „deg” līdzi tavai idejai un būs lojāli tavam uzņēmumam, uzmundrinās cits citu un priecāsies par kopīgi godam paveikto darbu!

Un, protams, mūsu lielākā „alga” ir pircēju mīlestība un mūsu darba novērtējums!

 

Aija Supe,

LLKC Gulbenes nodaļas uzņēmējdarbības konsultante