You are here
Skābbarības gatavošanas sezona rit pilnā sparā
Apkopojot zālāju attīstības fāzes un analīžu rezultātus, ir nepārprotami skaidrs, ka stiebrzālēm jau jābūt nopļautām, ja gribam runāt un domāt par kvalitatīvu rupjo lopbarību.
Stiebrzāles praktiski jau ir savārpojušas, ja vien nav jau nopļautas. Stiebrzālēs proteīna līmenis jau ir pazeminājies zem 15%, un kokšķiedra palielinās, NDF – 50%. Lucerna ir pumpurošanās stadijā, un arī tas norāda, ka ir pļaujas laiks. Zālāji ir arī sasnieguši savu ražas apjomu, jo turpmākais zāles masas pieaugums būs vairāk vizuāls (paliks garāka), bet fiziskā masa pieaugs pavisam nedaudz. Sarkanais āboliņš vēl ir bagāts ar proteīnu (virs 20%) un kokšķiedras rādītāji salīdzinoši zemi (NDF zem 40%), bet arī šeit ar pļauju ilgi nevar kavēties – šīs nedēļas nogale, šķiet, būs tas labākais laiks.
Ieskatam dažu analīzu rādītāju apkopojums.
Zālāju kvalitātes rādītāji uz 25.05.2014.
Pirmais pļāvums ar steigu ir jāpļauj un pirms lietiem jāpamēslo ar slāpekli. Zālāju ražības rezultāti, kas apkopoti no daudziem LLKC konsultāciju birojiem visā Latvijā, parāda, ka vēl arvien zālāju izaudzēšana ir pamatā ekstensīva. Lai arī zālāji tiek pārsēti, zālāju ražības ir zemas – aptuveni 10 t/ha. Tajā pašā laikā ir saimniecības, kur ražība pārsniedz 20 t/ha.
Piena cenas pazeminās un tendences rāda, ka varam pārpildīt piena kvotas, tāpēc ļoti būtiski ir ražot pēc iespējas lētāku pienu. Piena pašizmaksas samazināšanai atslēgvārds ir kvalitatīva un pietiekamā daudzumā sagatavota rupjā lopbarība.
Silvija Dreijere,
LLKC Lopkopības nodaļas vadītāja
Add new comment