You are here
Piena konference 2020 ir aizvadīta
Šā gada 2020. gada 3. novembrī Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs sadarbībā ar Valsts Lauku tīklu rīkoja starptautisku tiešsaistes konferenci “Klimatam un videi draudzīga piensaimniecība Eiropas Zaļā kursa ietvaros. Bioloģiskās piensaimniecības potenciāls nākotnē”. Konferencē piedalījās dalībnieki no vairākām pasaules valstīm – Ķīnas, Argentīnas, Čīles, Meksikas, Dienvidāfrikas, Zambijas, Kenijas, Irānas, Krievijas, Gruzijas un daudzām Eiropas valstīm.
Konferencē tika diskutēts par dažādiem piena veidiem ar mērķi noskaidrot, kurš būtu perspektīvākais nākotnē un tā ražošana atbilstu Eiropas Zaļā kursa prasībām. Ar savu skatījumu dalījās IFCN piena pētniecības centrs, Īrijas kooperatīvu asociācija un jaundibinātais Baltijas kooperatīvs “SCE E-piim”, kurā apvienojušies Igaunijas un Latvijas piensaimnieki. Galvenā šo organizāciju pārstāvju atziņa ir tāda, ka konvenciāli ražotais piens joprojām būs pieprasīts, tomēr nākotnē arvien vairāk patērētājs pieprasīs pienu, kurš tiek ražots klimatam un videi draudzīgā veidā.
Tāpat konferencē tika noskaidroti svarīgākie stratēģijas “No lauka līdz galdam” lopkopības nozares elementi, kurus prezentēja COPA–COGECA pārstāvis, bet Dānijas lauksaimniecības un pārtikas padomes pārstāvis iepazīstināja ar emisiju novērtēšanu un optimizēšanu piena lopkopībā ar NorFor ēdināšanas programmu. Savukārt LLKC speciālisti iepazīstināja konferences dalībniekus ar bioloģiskā piena ražošanas izmaksām un būvniecības risinājumiem emisiju samazināšanai ģimenes saimniecību robotfermās.
Konferenci vadīja LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis un LLKC Lopkopības nodaļas vadītāja Silvija Dreijere. Moderatoru galvenās atziņas un iespaidi:
Mārtiņš Cimermanis: “Patiess prieks, ka ar konferences saturu esam ieinteresējuši piedalīties piena nozarē iesaistītos no visas pasaules. Tas tikai apstiprina, ka vides un klimata izaicinājumi ir aktuāli arī ārpus Eiropas. Piena pētniecības centra IFCN prognozes liecina, ka pieprasījums pēc piena un tā produktiem nākotnē pieaugs. 30 gadu perspektīvā konvencionālais piens būs joprojām pieprasīts. Bioloģisks, CO2 neitrāls,izcelsmes vieta – ir tikai daži no nosaukumiem, ko patērētājs nākotnē ar vien vairāk meklēs, izvēloties piena produktus. Ņemot vērā nākotnes tendences, Latvijas piena nozarē strādājošajiem ir jāatrod savs ceļš, kā sasniegt patērētāju.”
Silvija Dreijere: “Cilvēks lieto uzturā pienu un piena produktus jau vismaz 4000 gadus, jo tas nodrošina mūsu organismu ar vitāli svarīgām aminoskābēm, minerālvielām un vitamīniem. Neskatoties ne uz kādām tendencēm, arī nākotnē piens paliks neaizvietojams pārtikas produkts. Mūsu visu kopīgais uzdevums ir ražot to kvalitatīvu, videi un klimatam draudzīgā veidā. Konference deva ieskatu, ka tas ir ekonomiski iespējams un ka ir pieprasījums no patērētājiem. Patīkami bija tas, ka straujā tehnoloģiju lietošanas ienākšana, ļāva mums pasākumu pacelt starptautiskā līmenī.”
Detalizētāk par konferencē runāto varēsiet lasīt žurnāla “Latvijas Lopkopis” novembra izdevumā.
Renārs Stūrmanis,
LLKC Ekonomikas nodaļas projektu vadītājs
Foto: Maija Sirvide
Konferences lektoru prezentācijas oriģinālvalodā ir atrodamas zemāk.