You are here
Aizvadīts “Novada Garšas” pasākums Vidzemē
Ar izzinošām meistarklasēm par veselīgu uzturu, gardiem Vidzemes ražotāju produktiem un arī izstrādātiem astoņu ēdienu komplektiem ērtai maltīšu pagatavošanai skolās Ķoņu dzirnavās aizvadīts “Novada Garšas” noslēdzošais sezonas izbraukuma pasākums Vidzemē.
Jau ierasto novada mazo ražotāju tirdziņu un degustācijas šoreiz papildināja izsmeļoša informācija meistarklasēs par veselīga uztura nozīmi ikkatra cilvēka ikdienā. Pasākuma ietvaros “Novada Garša” pirmo reizi sadarbībā ar uztura speciālistiem no sociālā uzņēmuma “OnPlate” piedāvāja iespēju klātienē izzināt pareizus ēšanas principus, ar īpašajiem bioimpedances svariem noteikt, kādas ir tauku un muskuļu attiecības ķermenī.
Patrīcija Siliņa, “OnPlate” projektu koordinatore: “Pasākumā cilvēku interese bija dalīta – kāds atzina, ka pats ikdienā cenšas savu ēdienkarti veidot pēc veselīga uztura pamatprincipiem, kādu tas neinteresēja, savukārt citi motivēja bērnus izpētīt mūsu veidotos veselīga uztura šķīvjus, kuros redzams, ka vairāk jāēd dārzeņi. Jāatzīst, ka reģionos ir daudz atturīgāka attieksme pret šo veselīgo ēšanu, nekā to novērojam Rīgā.”
Vidzemē īpaši aktīvi strādā pie veselīgas ēdināšanas mācību iestādēs, un tieši “OnPlate” uztura speciālisti bija tie, kuri pēc “Novada Garšas” aicinājuma izstrādāja trīs sezonu ēdienkartes ar astoņu ēdienu komplektiem 1. līdz 4. klašu skolēniem. Receptes pieejamas kā skolu ēdinātājiem un pavāriem, tā ikvienam interesentam www.novadagarsa.lv sadaļā Aktualitātes.
Ķoņu dzirnavās ikvienam bija iespēja nogaršot vairākus no šiem ēdieniem. Tā uzņēmums “Ēdiendaris” piedāvāja baudīt truša-pupiņu zupu un kopā ar bērniem pagatavoja arī dārzeņu picu. Savukārt topošā pavāre Samanta Anna Lipska no Valmieras tehnikuma iedrošināja jauniešus gatavot veselīgas tortiljas ar siltajiem dārzeņiem un tītara gaļu. Tikmēr pieredzējusī pavāre Aisma Legzdiņa, kura ilgus gadus bijusi pavāre kā pirmsskolas, tā tehnikuma audzēkņu ēdināšanā, veikli sagatavoja griķu makaronus ar vistas gaļas bumbiņām un dārzeņu salātiem. Ikkatrs no šiem ēdieniem izpelnījās apmeklētāju atzinību un tika notiesāts vienā mirklī.
Elīna Ozola, “Novada Garšas” projekta vadītāja: “Vietēju produktu izvēle un līdz ar to arī – veselīgu maltīšu gatavošana mācību iestādēs ir viena no mūsu prioritātēm. Sadarbība ar “OnPlate” uztura speciālistiem apliecināja, ka arī cilvēki par šo interesējas aizvien vairāk. Tādēļ arī mūsu noslēguma pasākumā 30. septembrī Āgenskalna tirgū ikviens varēs iepazīt kā šīs receptes, tā saņemt uztura speciālistu padomus.”
Arī Vidzemes pasākumā apmeklētāji balsoja par sev tīkamāko ražotāju. Uzvarētāju trijnieks, kas dosies uz noslēguma pasākumu Rīgā, ir šāds:
1. vieta – Sandra Vilne (Sandriņas ievārījumi);
2. vieta – Reinis Kļavis (Albertīnes saldējums);
3. vieta – Simona Zandere (Ēdam Zaļi) un Gita Dravniece (Mazdandaru saldskābmaize).
Ilze Rūtenberga-Bērziņa,
LLKC sabiedrisko attiecību speciāliste
Foto: Uģis Avots