Jūs atrodaties šeit
Pievienot komentāru
Mūsu klimatiskie apstākļi daudzu dārzeņu un dekoratīvo kultūru izaudzēšanai nav īpaši labvēlīgi, jo veģetācijas periods nav pietiekami garš. Dēstu audzēšana ir viens no priekšnoteikumiem, lai sekmīgi mūsu apstākļos varētu izaudzēt vairākas kultūras.
Bez dēstiem nav iedomājama kāpostaugu – balto un sarkano galviņkāpostu, Savojas kāpostu, ziedkāpostu, brokoļu, lapu kāpostu un ziedkāpostu, kolrābju – izaudzēšana. Tāpat ir ar siltummīļiem tomātiem un baklažāniem. Ir virkne dārzeņu, kuru audzēšana ar dēstiem nodrošina prognozējamu un kontrolējamu ražu. Tie ir visa veida salāti, gurķi, nemaz jau nerunājot par to, ka daudzas puķes tik krāšņi mūsu dārzos spēj ziedēt, tikai pateicoties izaudzētiem dēstiem.
Sēklu iegāde – pie nozares profesionāļiem
Paskatīsimies, kādi ir svarīgākie pamatprincipi, lai izaudzētu patiešām tādus dēstus, kas nodrošina labu un kvalitatīvu ražu.
Pirmais noteicošais faktors ir labas un kvalitatīvas šķirnes vai hibrīdu sēklu izvēle. Jo nopietnāki ir mūsu nolūki dēstu izaudzēšanai, jo lielāku nozīmi iegūst šis faktors. Kamēr mēs plānojam audzēt tikai savām vajadzībām, tā teikt – pašu priekam, sēklu izvēle ir gana vienkārša. Sēklas tiek piedāvātas jebkur – tirgos, lielveikalos, internetā. Vairāk vai mazāk, tur var iegādāties tieši amatieriem domātās dārzeņu un puķu sēklas. Krāsainās paciņas vilināt vilina, un bieži tieši vizuālais ziņojums, ko sniedz attiecīgā fotogrāfija, ir tas, kāpēc nopērkam šo paciņu. Protams, izvēli ietekmē atlaides vai arī retāku kultūru parādīšanās kā “World Kitchen” sērijas sēklas. Īpaša niša ir internets, kur var atrast ļoti daudz eksotikas un sēklas, ko citādi pie mums nebūtu iespējams iegādāties, taču šāda iepirkšanās prasa zināšanas un pieredzi, un šādā veidā parasti netiek piedāvātas sēklas profesionāļiem.
Tomēr, ja mūsu mērķis ir produkcijas realizācija – dārzeņu un puķu audzēšana noteiktam tirgus pieprasījumam, noteikti jāvēršas specializētajos sēklu veikalos un kompānijās, kas nodarbojas arī ar jaunstādu un stādu tirdzniecību. Dārzkopībā šo uzņēmumu nemaz nav tik daudz, lai varētu apmierināt šāda līmeņa vajadzības. Tās ir kompānijas SIA “Agrimatco”, SIA “Kurzemes Sēklas”, SIA “A.M. Ozoli”, SIA “Mārupes Sēklas” SIA “Ir”, bet tieši dekoratīvo kultūru mīļotājiem tā ir SIA “Onava”. Tātad pirmais solis pretī kvalitatīvam dēstam ir adekvāta un izsvērta sēklu savlaicīga pasūtīšana pie nozares profesionāļiem.
Optimāli augšanas apstākļi
Otrais solis, lai iegūtu labu dēstu, ir optimālu augšanas apstākļu nodrošināšana. Jo agrāk mēs dēstus gribam izaudzēt, jo svarīgāki ir apstākļi, kādi jānodrošina. Ar to mēs saprotam gaismu, temperatūru, gaisa un mitruma režīmu, kā arī barības vielu nodrošināšanu. No praktiskā viedokļa raugoties, ir tā, ka, ja mēs spējam nodrošināt šos klimatiskos rādītājus attiecīgai kultūrai, mēs esam spējuši nodrošināt kvalitatīva dēsta izaudzēšanu. Skaidrs, ka to nespēs nodrošināt ne plata palodze dzīvoklī, ne plaša un gaiša istabā privātmājā, tam ir nepieciešama ar avārijas apkuri nodrošināta siltumnīca. Tā kā dēstu audzēšanas platība vienmēr būs mazāka nekā audzēšanas, tad dēstu audzēšanai norobežo daļu no siltumnīcas platības, kas palīdz ievērojami taupīt kurināmā resursus. Vēl papildus šo siltumnīcas daļu izklāj ar plēvi no iekšpuses, un piesegšanai ļoti labi var izmantot agrotīklu, pat vairākās kārtās. Tikai nedrīkst aizmirst par tik ļoti svarīgu elementu kā gaisa apmaiņa, ventilācija ir nepieciešama pat tad, ja ārā vēl ir negatīvas gaisa temperatūras.
Pareizi jāizraugās tara
Dēstu audzēšanai izmantojamā tara ir svarīgs priekšnoteikums, lai dēsts izdotos kvalitatīvs. Protams, mēs nerunājam par nogrieztām piena pakām un PET pudelēm, dažādiem krējuma un citiem plastmasas trauciņiem, bet gan par kasešu dēstu audzēšanas sistēmu, uz ko būtu vērts tiekties jebkuram profesionālam audzētājam. Lielākiem augiem tiek izmantoti arī dažādu izmēru podi. Tikai ierobežotas platības apstākļos ir pieļaujama dēstu izsēja kastītēs un pēc tam – pārpiķēšana kasetēs vai podos. Šobrīd kasešu piedāvājums ir pietiekami plašs, lai nodrošinātu sekmīgu dēstu audzēšanu praktiski jebkurai dārzeņu un puķu kultūrai. Ja plānojat veltīt dārzkopības nozarei ilgākus gadus, tad noteikti ir svarīgi gādāt kasetes, kas ir paredzētas ilgākai lietošanai nevis trauslās, būtībā vienai sezonai paredzētās. Viena no nopietnām alternatīvām ir sēšana kūdras kubiņos. Šim nolūkam gan nepieciešams īpašs aprīkojums, kas nav lēts, bet lielām platībām tas ir gana noderīgs variants.
Kvalitatīvs substrāts
Kvalitatīvs dēsts nav iedomājams bez atbilstoši kvalitatīva substrāta. Šis tirgus ir ļoti piesātināts un daudzveidīgs. Pieredzējušie dārzkopji, kam kūdras substrātus vajag lielos daudzumos, pasūta kūdras pārstrādes uzņēmumiem savu recepti vai maisa paši. Ko darīt, ja pieredze vēl tikai veidojas? Te nu es gribētu sacīt, ka teiciens “izvēlies Latvijas preci” ir gan laikā, gan vietā. Kāpēc tieši Latvijas? Tāpēc, ka mums ir ļoti augstas kvalitātes kūdra. Tādēļ tā lielos apjomos pat tiek eksportēta uz citām ES valstīm. Dēstu audzēšanai izmanto smalkākās frakcijas 0–7 mm frēzkūdru. Kūdra tiek žāvēta, lai veidotu substrātus noteiktai kultūrai, tā tiek neitralizēta, pievienoti ilgdarbības, visbiežāk tieši “PG Mix” minerālmēsli. Ir daudz dažādu piedevu, kas vēl vairāk pastiprina daudzās kūdras pozitīvās īpašības. Pateicoties Latvijas zinātnes ieguldījumam, ir izstrādātas visdažādākās substrātu receptes. Tādēļ galvenais priekšnoteikums ir izmantot atbilstošai kultūrai domāto, jo universālie substrāti būs mazāk piemēroti. Neieteiktu izmantot citus substrātus, kas ir piedāvājumā un nāk no Igaunijas, Lietuvas un Krievijas. Tā ir zināma “kaķa pirkšana maisā”. Mazos daudzumos risks būs mazāks, bet nopietnam biznesam noteikti ieteikšu pašmāju ražotos substrātus no SIA “Laflora”, SIA “Nordtorf” un SIA “Silu kūdra”.
Labi izaudzis dēsts
Kādiem jābūt kvalitatīviem dēstiem? Apskatīsim galvenās kultūras. Labs kāposta stāds nedrīkst būt izstīdzējis, tam jābūt ar kāpostiem raksturīgo krāsu, 3–4 īstām lapām un noteikti –saglabātām dīgļlapām, nevar būt slimību un kaitēkļu radītu bojājumu, sakņu kakliņam jābūt veselam un, izņemot no kasetes, redzama spēcīga sakņu sistēma, sazarota, saknītes ir baltā krāsā. Stāds nedrīkst būt pārmēslots. Kā to noteikt, – nedaudz iekaltējot stādu, var burtiskā nozīmē to tīt ap pirkstu. Pārmēslots stāds tādu pārbaudījumu neizturēs un lūzīs.
Labs gurķu stāds ir ar dīgļlapām un 2 normāli attīstītām īstajām lapām, kuras ir veselas un nav slimību un kaitēkļu bojātas. Trešās lapas iedīglis ir pašā attīstības sākumā. Tāpat ir jābūt veselam sakņu kakliņam un labi sazarotai sakņu sistēmai ar smalkām, baltas krāsas saknītēm.
Kvalitatīvs tomātu stāds ir ar dīgļlapām, labi attīstītu, druknu stumbru un ar 6–7 īstajām lapām, šķirnei raksturīgā zaļā krāsā, bez kaitēkļu un slimību bojājumiem, spēcīgu un veselu sakņu sistēmu. Mazāk pieredzējušiem dārzkopjiem labāk izstādīt stādu ar vienu ziedķekaru vēl pumpuros, profesionāļi minerālvates substrātos izstāda jau ar ziedošo pirmo ziedķekaru un otro – pumpuros, bet, lai tos saglābtu, vajadzēs perfektu, datorizētu barošanu.
Paprikas dēsts ir ar saglabātām dīgļlapām un pilnīgi attīstītām zaļām, slimību un kaitēkļu neskartām 5–6 īstajām lapām un spēcīgi veidotu sakņu sistēmu.
Baklažānam jābūt arī ar dīgļlapām, pilnīgi izveidotām, zaļām, veselām 3–4 īstajām lapām, kā arī labi attīstītu sakņu sistēmu.
Salātiem dēsti ir salīdzinoši maigi, un attiecīgi ar tiem jāapietas. Labam dēstam būs dīgļlapas, 2–3 veselas īstās lapas šķirnei raksturīgajā krāsā, bez slimību un kaitēkļu ierosinātājiem vai bojājumiem. Īpaši jāpievērš uzmanība sakņu kaklam un sakņu sistēmai. Ja novērojamas kaut mazākās slimības pazīmes, tādi dēsti ir jābrāķē.
Ķirbjiem labs dēsts raksturojas ar dīgļlapām, zemu un druknu stublāju, 2–3 zaļām, veselām īstajām lapām, kā arī labi attīstītu un spēcīgu sakņu sistēmu. Līdzīgi būs arī kabaču, cukini un patisonu dēstiem, tikai lapas nebūs tik apjomīgas un lielas.
Sīpolu dēsti pie mums parasti tiek izmantoti saldo sīpolu ‘Exhibition’ hibrīda audzēšanai. Sīpola dēsts būs aptuveni 15–18 cm garumā, ar neīsto loku un 2–4 īstajām lapām vai lokiem. Tiem jābūt šķirnei raksturīgajā zaļā krāsā, veseliem, neiekaltušiem galiem un labi attīstītu, baltu saknīšu sistēmu.
Puravu dēsti ir drukni, tiem jābūt vismaz zīmuļa resnumā, ar 2–4 īstajām lapām, kas ir veselas, ar šķirnei raksturīgo krāsu, bez slimību un kaitēkļu bojājumiem. Pirms izstādīšanas stādus saīsina, tā lai paliktu lapas 10 cm virs substrāta līmeņa. Tos “diedziņus”, ko parasti piedāvā mūsu tirgos, par dēstiem ir kauns saukt.
Nākamreiz – par raksturīgajām kļūdām dēstu audzēšanā.
Māris Narvils,
LKC Augkopības nodaļas vecākais speciālists dārzkopībā
Foto: Māris Narvils