FOODART
(Projekts kulinārijas cienītājiem un gatavotājiem)
Projekta nosaukums
""Cross-border cooperation for the improvement of the competitiveness and qualification of homemade ‘special’ culinary products” - ”Mājās ražoto interesanto kulinārijas produktu konkurētspējas un kvalifikācijas uzlabošana pārrobežu sadarbības ietvaros” FOODART
Projekta mērķis:
1. Attīstīt tālāk un profesionālāk nacionālās kulinārijas iemaņu tradīcijas, pieejamas plašai sabiedrībai (restorānos, kafejnīcās, pārtikas produktu veikalos) – mājās gatavotiem produktiem.
2. Veicināt mājās ražoto produktu ražotāju kulinārās prasmes un savu produktu mārketinga aktivitātes. Līdzīgi-veicināt kulinārijas produktu piedāvājuma klāstu restorānos, kafejnīcās un pārtikas produktu tirdzniecības vietās.
3. Projekta rezultātam ir jārada jaunas kustības aizsākums – kustība ‘Nacionālo produktu’ vērtība citu valstu interesanto kulinārijas produktu vidū.
Piemēram: Latvijas saldais ēdiens "buberts" izvēlē līdzvērtīgs ar "tiramisu".
Projekta norises laiks:
01.10.2011. – 10.2013.
Projekta partneri:
- Siguldas novada dome (Latvija)
- SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs filiāles Pierīgas un Valmieras konsultāciju biroji (Latvija)
- Pōlvas Attīstības centrs (Igaunija)
- Igaunijas Zinātņu Universitāte (Igaunija)
Finansētāji:
- Igaunijas-Latvijas programma 2007-2013 ‘Pārrobežu sadarbības programma Eiropas Teritoriālās sadarbības mērķa ietvaros’.
- Programmu finansē Eiropas Teritoriālās attīstības fonds (ERAF), Igaunijas Republika un Latvijas Republika.
Projekta īstenošanas teritorija:
Tartu, Pōlvas, Vōru un Valgas apgabali (EE),
Valmieras, Valkas, Cēsu, Siguldas, Ogres, Limbažu bijušo rajonu teritoriju novados (LV).
Projektā iesaistāmie mājražotāji:
- 5 mājražotāji Latvijas pusē gaļas produktu, miltu izstrādājumu, piena izstrādājumu, konservēto kulinārijas izstrādājumu, garšvielu/ mērces/ piedevas izstrādājumi; 5 – Igaunijas pusē.
- Ražotāji saņems kvalificētu, nacionāla līmeņa kulinārijas ekspertu konsultācijas produktu kvalitātes uzlabošanai un uzņēmējdarbības un lauksaimniecības ekspertu padomus produktu konkurētspējas veicināšanai.
- Papildus 70 mājražotāji Latvijas un Igaunijas pusē (kopā) varēs apmeklēt informatīvos seminārus un pieredzes apmaiņas pasākumus kulinārijas produktu ražošanas metodikas, efektivitātes uzlabošanai.
- Projektā iesaistāmo saimniecību noteikšana plānota konkursa atlases veidā.
Projekta rezultāts
- "Īpašo" kulinārijas produktu ražotāju tīkls un ‘Īpašo’ kulinārijas produktu izplatītāju (restorānu, bistro, veikalu) tīkls Latvijā/ Igaunijā – 96 uzņēmumu datu bāze;
- "Īpašo" kulinārijas produktu ražotāju tīkls Latvijā/ Igaunijā – 70 uzņēmumu datu bāze;
- Latvijas/ Igaunijas ‘īpašo’ kulinārijas recepšu grāmata (LV valodā);
- Latvijas/ Igaunijas ‘īpašo’ kulinārijas recepšu mājas lapa (LV valodā);
- TV šova pārraide (1 LV/ 1EE) par projektā paredzēto ‘īpašo’ kulinārijas produktu sagatavi;
- 4 nacionāla līmeņa mēdiju publikācijas ar projekta aktivitāšu aprakstu (2LV);
- 4 nacionāla līmeņa e-publikācijas (2LV);
- Igauņu kulinārijas dienas Latvijā – 3 dienas Siguldā ar Igaunijas kulinārijas produktu materiāliem, izstādēm un igauņu kulinārijas ēdieniem vietējos restorānos, bistro;
- Latvijas kulinārijas dienas Igaunijā – 5 dienas;
- Vietējo kulinārijas produktu ražotāju izstāde un kontaktpunkts Siguldā;
- Projekta noslēguma, starptautiska konference Siguldā ar kulinārijas produktu ražošanā un izplatīšanā iesaistītu, nacionāla līmeņa lēmējinstitūciju līdzdalību
Projekta mērķa auditorija:
Projekta aktivitātēs iesaistāmie (LV):
- Tiešā mērķa grupa (1.5gada aktivitātēm konkurētspējas palielināšanai) Kulinārijas produktu ražotāji (mājražotāji) Siguldas un Valmieras pusē (5 saimniecības-gaļas, piena, miltu, konservēto produktu, garšvielu ražotāji);
- Mājražotāji (jebkuru produktu) 35 uzņēmumi
- Restorāni, bistro un citi ‘īpašo’ kulinārijas produktu pārdevēji (35 uzņēmumi);
- Mājražotāju datu bāze/tīkls (48LV/48EE)
Projekta rezultātu mērķa auditorija:
- Vietējie iedzīvotāji – kulinārijas produktu patērētāji;
- Tūristi – latviskās virtuves ‘īpašo’ kulinārijas garšu izzinātāji;
- Jaunu kulinārijas produktu ražotāji un pārdevēji
Semināri:
- The hands-on training of FOODART project on meat and fish products (.doc)
- The hands-on training of FOODART project on bakery products (.doc)
- The hands-on training of FOODART project on sauces and chutneys, pickling products (.doc)
- The hands-on training of FOODART project on chocolate and confectionary (.doc)
Informatīvie izdevumi:
- Par projektu (.pdf)
- Ievadseminārs par FOODART (ENG) (ppt.)
- FOODART laikraksts(LAT) (1/2012) (.pdf)
- FOODART newsletter (EST) (1/2012) (.pdf)
- FOODART laikraksts (LAT) (2/2012) (.pdf)
- FOODART laikraksts (LAT) (3/2012) (.pdf)
- FOODART laikraksts (LAT) (4/2012) (.pdf)
- FOODART newsletter (EST) (4/2012) (.pdf)
- FOODART laikraksts (LAT) (5/2012) (.pdf)
- FOODART newsletter (EST) (5/2012) (.pdf)
- FOODART laikraksts (LAT) (6/2012) (.pdf)
- FOODART newsletter (EST) (6/2012) (.pdf)
Vairāk informācijas:
Kristīne Ragaine-Volnianko
Adrese: Dārza iela 2a, Sigulda, Siguldas novads, LV-2150
Tālr./Fakss: 67973491
Mob. tālr.: 26307940
E-pasts: kristine.ragaine@llkc.lv
Daiga Siliņa
Adrese: Mūrmuižas iela 9, Valmiera, LV-4201
Tālr.: 64207459
Fakss: 64221790
Mob. tālr.: 29188612
E-pasts: vidzeme@llkc.lv