Lopkopības saimniecībās gatavotā rupjā barība, tai skaitā kukurūzas skābbarība ir pamatelements slaucamo govju barības devā. Augstas kvalitātes kukurūzas skābbarība nodrošina ne tikai enerģiju uzturei, bet ir arī degviela augstražīgo govju produktivitātes nodrošināšanai.
Rupja smalcinājuma kukurūzas skābbarības daļiņu efektīvā kokšķiedra veido spurekļa “peldošā slāņa” pamatu, veicina gremošanu un siekalu izdalīšanos, zarnu darbību un veselību. Ciete un kokšķiedra ar kukurūzas skābbarību ēdinātām govīm nodrošina tām primāros enerģijas avotus. Šo barības vielu sagremojamība palielina piena produktivitāti un samazina barības izmaksas, paaugstinot barības izmantošanas efektivitāti, īpaši brīžos, kad barības cenas ir augstas.
Mazliet vairāk par šķiedras sagremojamības uzlabošanas nozīmi kukurūzas skābbarībai.
Limitējošie faktori
Lignīns ir galvenais šķiedras sagremošanā tāpēc, ka spurekļa mikroorganismi nespēj to pārstrādāt. Patiesībā – lignīns kavē mikroorganismu piekļuvi celulozei un hemicelulozei, kas ir sagremojamās šķiedras frakcijas.
Tā kā lignīna saistībai ar citām šķiedras frakcijām (celuloze, hemiceluloze) ir liela nozīme dzīvnieku sniegumā, tad tas ir viens no faktoriem, ar kuru rēķinās barības devu aprēķināšanas modeļos.
Ieguvumi no labākas sagremojamības ir samazināts zarnu pildījums un ātrāka barības pārstrāde gremošanas traktā. Šie divi faktori ir ļoti nozīmīgi barības devās ar lielu rupjās barības īpatsvaru, īpaši govīm laktācijas sākumā vai tās augstākajā punktā, kad ir svarīgi noturēt produktivitāti un veselību vienlaikus.
No kukurūzas audzēšanas viedokļa, izlemjot, kādas šķirnes izvēlēties un audzēt, ir jārēķinās, ka BMR hibrīdu šķirnēm ir zemāka raža nekā tradicionālajiem hibrīdiem. Zemāku ražu var kompensēt ieguvumi no dzīvnieku snieguma, bet tas dažādās saimniecībās var būt diezgan atšķirīgi. BMR nozīmē – Brown MidRib gēns kukurūzai, kas raksturojas ar daudz labāku šķiedras sagremojamību un zemāku NDF (nesagremojamo kokšķiedras frakciju). Papildus tam minēto hibrīdu raža un barības vērtība ir mainīga dažādos reģionos dažādos gados, tāpēc ir jāseko informācijai un jāizvērtē šādas kukurūzas audzēšanas iespējas jūsu saimniecībā.
Palielinot uzņemšanu
Kā zinām, govs spēju producēt vairāk piena, un tā komponentus ietekmē dažādi faktori – sausnas uzņemšanas spējas palielināšanai ir viena no galvenajām lomām. Lieliskas sagremojamības kukurūzas skābbarības kokšķiedra ir vēlama produktivitātei, ienesīgumam un vides faktoriem, tai skaitā emisiju mazināšanai, savukārt zema sagremojamība veicina spurekļa aizpildīšanu ar sliktu šķiedru, ierobežo patēriņu un samazina piena produktivitāti.
Ēdināšana ar labāk sagremojamu kukurūzas skābbarību izraisa ķēdes reakciju, kas sākas ar ātrāku spurekļa caurlaidību un beidzās ar labāku piena un komponenšu (proteīna un tauku) ražošanu. To panāk ar košļāšanu, gremošanu un pārstrādi. Skābbarības daļiņas ar labāku šķiedras sagremojamību ir trauslākas un labāk padodas to sadalīšanai. Jo ātrāk barības daļiņas tiek sadalītas spureklī, jo ātrāk ir iespēja uzņemt papildus barību, papildus veicinot mikrobiāla proteīna sintēzi un piena proteīna ražību.
Kokšķiedras sagremojamībai ir būtiska saistība ar govs atgremošanas uzvedību. Atgremošana ir tiešs govs labsajūtas un veselības stāvokļa indikators. Ja barība satur zemas kvalitātes kokšķiedru, govs pavadīs vairāk laika guļot un to sagremojot, uzņemot salīdzinoši mazāku barības daudzumu. Tātad – paildzinās gremošanas ilgums dienā, bet samazinās uzņemtās barības sausnas daudzums – negatīva ietekme uz piena produktivitāti. Samazinot lignīna vai NDF saturu kukurūzas skābbarībā, ir cerības uzlabot piena produktivitāti.
NDF sagremojamības atšķirības dažādām skābbarībām ir redzamas attēlā.
Pākšaugiem parasti ir zemāks kopējais NDF un zemāka tā sagremojamība uz lielākas lignifikācijas rēķina, salīdzinot ar zāli. Zāles skābbarībā un sienā NDF sagremojamība var plaši variēt, tāpēc, ka tās tiek gatavotas dažādās augu attīstības stadijās. Kukurūzas skābbarībā sagremojamība arī mainās, bet nav ļoti plaša, jo kukurūza tiek vākta diezgan līdzīgā veģetācijas stadijā. Lielākas atšķirības var rasties, ja kukurūza tiek vākta vēlā attīstības stadijā (NDF sagremojamība ir zema) vai tiek vākta BMR hibrīdu kukurūza (NDF sagremojamības ir augsta).
Rakstā izmantota informācija no “Hoard's Dairyman” 30.03.2022. un “Understanding NDF Digestibility of Forages”, University of Wisconsin-Madison
Aija Luse,
LLKC Ogres konsultāciju biroja vadītāja un lopkopības konsultante