Jūs atrodaties šeit

Konference “Ceļā uz bioloģiskās lauksaimniecības mērķi – 25/30/30”

Augkopība

Lai saprastu, vai un kā Latvijā iespējams sasniegt ambiciozo mērķi – 2030. gadā 30% no lauksaimniecības zemēm un 30% no publiskā sektora pārtikas iepirkumiem ir bioloģiski – 14. decembrī aicinām piedalīties bioloģiskās lauksaimniecības konferencē, ko rīko Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) sadarbībā ar Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociāciju (LBLA).

Konference “Ceļā uz bioloģiskās lauksaimniecības mērķi – 25/30/30”, no pulksten 10.00 būs skatāma tiešsaistē www.laukutikls.lv, kā arī LLKC Facebook kontā: /LLKCOzolnieki

Reģistrēties konferencei var ŠEIT
Konferences programma ŠEIT

Kā īpašais viesis pirmajā konferences sadaļā “Tālredzīga politika un stratēģija ceļā uz Bio Latviju” uzstāsies IFOAM World valdes loceklis un Holmbeck EcoConsult vadītājs Pauls Holmbeks, kurš iepriekš 20 gadus vadījis Organic Denmark. Viņš bijis arī vadošais autors Dānijas Bioloģiskās lauksaimniecības rīcības plāniem, kas Dānijai ļāvuši kļūt par valsti ar lielāko bioloģiskās pārtikas patēriņu uz vienu iedzīvotāju pasaulē.

Saskaņā ar Zaļā publiskā iepirkuma noteikumiem pašvaldībām kopš pagājušā gada ir jāiepērk vismaz 35% bio piens un kefīrs un vismaz 20% graudaugu produkti, kā arī citi bioloģiskie produkti. Kā šos noteikumus izdodas īstenot, kādi ir galvaspilsētas plāni nākotnē saistībā ar bio pārtiku, pastāstīs Rīgas domes pārstāve Kristīne Graudumniece.

Zemkopības ministrijas pārstāve Inese Aleksejeva iepazīstinās ar to, kas gaidāms pēc 2022.  gada 1. janvāra, stājoties spēkā jaunajai ES bio regulai. Savukārt Agroresursu institūta (AREI) Bioekonomikas nodaļas pētniece Maija Ušča dalīsies ar pētījumu par bioloģisko platību izvietojumu Latvijā, pievēršot uzmanību tam, cik daudz aizsargājamajās dabas teritorijās saimnieko bioloģiski. Šī sadaļa noslēgsies ar “zaļā grila” diskusiju par Latvijas jaunās lauksaimniecības politikas atbalstu ES zaļo mērķu sasniegšanā.

Konferences sadaļā “Bio augkopība – kā saimniekot vēl labāk” Maike Krausa no Bioloģiskās lauksaimniecības pētniecības institūta (FiBL) dalīsies ar gandrīz 20 gadu ilgajiem pētījumiem par minimālo augsnes apstrādi bioloģiskajā saimniekošanas sistēmā un tās ietekmi uz augsnes auglības rādītājiem. Praktiskajā pieredzē produktīvā saimniekošanā un paņēmieniem augnes auglības uzlabošanā Latvijā, dalīsies Zigmārs Logins no saimniecības Ozoliņi ZL un Gatis Ozols no saimniecības Nodegi.

Noslēdzošajā sadaļā “Bioloģiskie produkti mūsu galdam” esam aicinājuši runātājus, kuri ienākuši pārtikas tirgū ar inovatīviem bioloģiskajiem produktiem. Kopā ar  Kasparu Ādamu no kooperatīva Greenbeef, Nauri Jurgenbergu no SIA Dabas auglis, Viktoru Grūtupu no SIA Rāmkalni Nordeco, Aigaru Ruņģi no SIA Valmiermuižas alus  un Ervinu Labanovski no saimniecības Kainaži atklāsim  Latvijas bioloģisko produktu potenciālu.

Plašāka informācija – Lāsma Ozola, LLKC bioloģiskās lauksaimniecības eksperte, epasts: lasma.ozola@llkc.lv.

Informāciju sagatavoja
Ilze Rūtenberga-Bērziņa
LLKC sabiedrisko attiecību vadītāja