Jūs atrodaties šeit

ALTUM aizdevumi ar izdevīgiem nosacījumiem lauksaimniecības zemes iegādei

Ekonomika

Šobrīd aktīvi rit lauksaimniecības darbu sezona, un šis varbūt ir arī īstais brīdis, lai izlemtu iegādāties papildu lauksaimniecības zemes platības un paplašinātu sava lauksaimniecības uzņēmuma  darbības apjomus. Šim mērķim Attīstības finanšu institūcija ALTUM piedāvā īpašu finansējumu valsts atbalsta programmas aizdevuma veidā.

Valsts atbalsta programma lauksaimniecības zemes iegādei nodrošina iespējas iegādāties zemi tiem lauksaimniekiem lauksaimniecības produkcijas ražošanai, kuriem nav brīvu resursu un kuriem nav pieejams komercbankas finansējums.

Programmā šogad ieviests jaunums, ka lauksaimniecības produkcijas ražotāji finansējumu zemes iegādei ALTUM var aizņemties uz termiņu līdz 30 gadiem līdzšinējo 20 gadu vietā. 

ALTUM valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš uzsver: “Aizdevumu termiņa pagarināšana līdz 30 gadiem lauksaimniekiem ir vitāli svarīga, jo sabalansē aizņēmuma atmaksas termiņu ar laiku, kurā ražošanas vajadzībām izmantotā zeme var sevi atpelnīt.  Mēs turpināsim sekot situācijai zemes tirgū, lai nodrošinātu, ka programma arī turpmāk sniedz noderīgu un mērķtiecīgu atbalstu lauksaimniecības produktu ražotāju aktuālajām vajadzībām.”

Lauksaimniecības zemes iegādes aizdevuma nosacījumi:

  • maksimālā viena vai vairāku zemes iegādes aizdevumu kopējā summa – līdz 430 000 eiro;
  • aizdevuma atmaksas termiņš – līdz 30 gadiem;
  • aizdevuma summa nevar pārsniegt 300% no iegādājamās zemes platības tirgus vērtības;
  • ja zemes iegādes aizdevuma summa pārsniedz 100% no iegādājamās zemes tirgus vērtības, nepieciešams papildu nodrošinājums;
  • procentu likme ir 2,5% gadā plus Valsts kases noteiktā resursu cena;
  • aizdevumi tiek piešķirti līdz 2020. gada 31. decembrim.

Valsts atbalsta programmā lauksaimniecības zemes iegādei ALTUM aizdevumus piešķir kopš 2012. gada, un šajā laikā lauksaimnieki ar programmas aizdevumu palīdzību iegādājušies vairāk nekā 20 tūkstošus hektāru lauksaimniecības zemes.

Lauksaimnieku vajadzībām ALTUM piedāvā arī citas valsts atbalsta programmas. Nelielu projektu īstenošanai var noderēt mikrokredītu programma, kas piedāvā aizdevumus līdz 14 300 eiro investīcijām un līdz 7200 eiro apgrozāmajiem līdzekļiem. Lielākiem projektiem pieejama MVU izaugsmes aizdevumu programma, kas piedāvā aizdevumus investīcijām un apgrozāmajiem līdzekļiem kopējā apmērā līdz 3,135 miljoniem eiro. ALTUM lauksaimniekiem piedāvā arī kredītu garantijas, ja esošais nodrošinājums nav pietiekams bankas finansējuma saņemšanai.

ALTUM ir arī Latvijas zemes fonda pārvaldnieks, kas veic darījumus ar lauksaimniecības zemi ar mērķi atgriezt to lauksaimnieciskajā ražošanā.

Attīstības finanšu institūcija ALTUM ir Latvijas valstij piederoša kapitālsabiedrība, kas sniedz valsts atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u. c.), konkrētu programmu ietvaros papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

Attīstības finanšu institūcija ALTUM

Foto: ALTUM arhīvs

Pievienot komentāru