Jūs atrodaties šeit

Bruto seguma aprēķini par 2015. gadu

Ekonomika

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKC) katru gadu kopš 1994. gada tiek sagatavoti bruto segumu aprēķini, ar mērķi palīdzēt lauku uzņēmējiem racionalizēt un optimizēt savu ražošanu.

Bruto segums ir aprēķins, kurā no ieņēmumiem tiek atņemtas mainīgās izmaksas. Saimniecībā ieņēmumus veido par saražotās produkcijas realizāciju saņemtā atlīdzība, kā arī valsts un Eiropas Savienības atbalsta maksājumi. Mainīgās izmaksas ir tās izmaksas, kas ir tieši saistītas ar ražošanas procesu, – izmaksas mainās atkarībā no ražošanas apjoma. Piemēram, mainīgās izmaksas augkopībā ir izdevumi sēklai un mēslojumam, bet lopkopībā – izdevumi lopbarībai un veterinārajiem pakalpojumiem. Bruto segumi tiek sagatavoti uz 1 hektāru augkopības nozarē un uz 1 dzīvnieku – lopkopības nozarē, lai tādā veidā dati būtu savā starpā salīdzināmi. Katrā bruto seguma aprēķinā ir izmantota optimāla ražošanas tehnoloģija, kas saskaņā ar nozares ekspertu viedokli ir pielietojama, lai iegūtu konkrēto ražības vai produktivitātes līmeni.

Šobrīd ir sagatavoti bruto segumu aprēķini lauku saimniecībās un uzņēmumos par 2015. gadu, kas savā starpā atšķiras pēc ražošanas intensitātes pakāpes un ražošanas specifikas. Augkopības nozarē sagatavoti bruto segumi sekojošās apakšnozarēs: graudaugu, eļļas augu, šķiedraugu un pākšaugu audzēšana; dārzeņu audzēšana; augļu un ogu audzēšana; zālāju audzēšana; lopbarības augu audzēšana; nektāraugu audzēšana. Kopumā augkopībā sagatavoti bruto segumi 37 kultūraugiem un papuvei.

Lopkopības nozarē sagatavoti bruto segumi astoņās apakšnozarēs: piena lopkopība, gaļas liellopu audzēšana, aitkopība, kazkopība, vistkopība, biškopība, cūkkopība, zirgkopība. Kopumā lopkopībā sagatavoti bruto segumi 21 lopu grupai. Vairākiem augkopības kultūraugiem un lopu grupām veikti vēl sīkāki aprēķini dažādām ražošanas tehnoloģijām. Piemēram, balto galviņkāpostu bruto segumi sastādīti gan agrajiem, gan vēlajiem kāpostiem, gan arī kāpostiem, kas audzēti atbilstoši bioloģiskajām lauksaimniecības metodēm. Nobarojamiem jaunlopiem izveidoti divu veidu bruto segumi – ekstensīvās un intensīvās saimniekošanas variantiem.

Sekojot aktuālajiem notikumiem lauksaimniecībā, LLKC šogad pirmo reizi sagatavoja bruto segumus ķimenēm, krūmcidonijām un facēlijai. Pēc vairāku gadu pārtraukuma bruto segumi sagatavoti dillēm un tomātiem (siltumnīcās). Savukārt ziemas kviešiem, tritikālei, rudziem, ziemas miežiem un ziemas rapšiem bruto segumi papildināti ar minimālās augsnes apstrādes tehnoloģiju (bezaršanas tehnoloģiju).

Tāpat kā iepriekšējā gadā, arī šogad bruto segumiem klāt pievienoti ekspertu ziņojumi par situāciju attiecīgajā nozarē 2015. gadā. Speciālisti ir īsi aprakstījuši aktualitātes dārzeņkopībā, graudkopībā, piena lopkopībā, gaļas liellopu audzēšana, aitkopībā, cūkkopībā un biškopībā. Šie ziņojumi atklāj tendences nozarē, kā arī palīdz izprast cēloņus cenu un daudzumu svārstībām gan saražotajai produkcijai, gan izejvielām un pakalpojumiem. Tiek izskaidrota arī dažādu uzņēmējdarbības ārējo faktoru (laikapstākļu, valsts politikas, starptautisko notikumu) ietekme uz norisēm augkopības un lopkopības nozarēs.

Bruto segumi 2015. gadam tika izstrādāti LLKC Ekonomikas, Augkopības un Lopkopības nodaļās, sadarbojoties ar saimniecībām z/s “Abullāči 2”, z/s “Gundegas”, z/s “Līvi”, z/s “Gribēni” un ārējiem attiecīgo nozaru speciālistiem no Smiltsērkšķu audzētāju apvienības, kooperatīvās sabiedrības „Mūsmāju dārzeņi”, Pūres dārzkopības izmēģinājuma stacijas, Latvijas Biškopības biedrības, Latvijas Valsts augļkopības institūta, Latvijas Augļkopju asociācijas. Tehnikas pakalpojumu izmaksu noteikšanai ir izmantots LLKC tehnisko pakalpojumu cenu apkopojums, kas veikts, pamatojoties uz novadu lauku attīstības speciālistu iesūtīto informāciju par 56 dažādu tehnisko pakalpojumu cenām visos Latvijas reģionos.

Bruto segumu aprēķini ir noderīgi vairākiem mērķiem:

  • Ja jauna saimniecība vai jau ražojoša saimniecība domā par jaunas nozares izvēli, pirms tam ar bruto segumu palīdzību var izvērtēt, kuru nozari attīstīt attiecīgajos apstākļos būtu visizdevīgāk. Tādā veidā tiek novērtēti iespējamie ieguvumi vai zaudējumi.
  • Lauksaimnieks, lai izvērtētu, cik efektīvi viņš strādā, var aprēķināt savas saimniecības bruto segumus un tos salīdzināt ar LLKC bruto segumu aprēķinos dotajiem piemēriem vai arī ar cita lauksaimnieka saimniecībā aprēķinātiem bruto segumiem. Tomēr tas būs iespējams tikai, ja grāmatvedības uzskaite ir veikta atsevišķi pa augkopības kultūrām vai lopu grupām.
  • Lauksaimnieks var plānot savu ikgadējo ražošanu, izmantojot pieejamo informāciju par attiecīgajā gadā prognozētajām cenām (produkcijai, izejvielām, darbam), atbalsta maksājumiem, tirgus tendencēm un laikapstākļiem. Aprēķinot bruto segumus dažādiem kultūraugiem vai lopu grupām, rezultātā var izvēlēties ražot to, kas attiecīgajā gadā ir visizdevīgāk. 

Lai bruto segumus varētu izmantot konkrētas saimniecības vajadzībām, ir jāņem vērā tajā izmantotā ražošanas tehnoloģija un citi apstākļi. Un jāatceras, ka LLKC sastādītie bruto segumi pamatojas uz ilggadīgu audzēšanas pieredzi, bet tos nevar uzskatīt par universāliem un kategoriskiem. Katrā konkrētajā gadījumā audzētājam jāveic nepieciešamās audzēšanas korekcijas.

Aprēķinot bruto segumus, uzskatāmi var spriest par ražošanas tehnoloģijas efektivitāti. Jo lielāks būs saimniecības kopējais bruto segums, jo labāk tas nosegs pastāvīgās izmaksas un ļaus iegūt lielāku peļņu. Tāpēc saimniecības darbības efektivitātes rādītājs – peļņa – ir lielā mērā atkarīgs no pareizi izvēlēta ražošanas apjoma un ražošanas tehnoloģijas.

Izstrādātos bruto segumu materiālus izmanto jauni un esoši lauku uzņēmēji, dažādu nozaru konsultanti, lauksaimniecības skolu audzēkņi, studenti un pasniedzēji, Zemkopības ministrijas speciālisti, Lauku atbalsta dienesta speciālisti, kā arī tie var būt noderīgi citiem interesentiem. Materiāls ir sagatavots un publicēts, izmantojot LR Zemkopības ministrijas dotāciju līdzekļus, un patlaban tas ir vienīgais šāda veida materiāls Latvijā.

Bruto seguma aprēķini un nozares ekspertu ziņojumi šobrīd pieejami LLKC mājaslapā www.llkc.lv, sadaļā „Noderīgi”. Septembra otrajā pusē visos LLKC birojos būs pieejami arī bruto segumu izdevumi drukātā veidā. Lai atvieglotu bruto segumu sastādīšanu savām vajadzībām, izmantojiet LLKC izveidoto bruto segumu sagatavošanas interneta rīku, kas pieejams, ievadot interneta pārlūkā sekojošu adresi:  http://laukutikls.lv/riki/gross_margins/

Liene Kalniņa, LLKC ekonomikas konsultante

Foto: Māris Millers

Pievienot komentāru