Jūs atrodaties šeit

ES finansējums laukiem pilnībā apgūts

Ekonomika

Iepriekšējā plānošanas periodā Latvijas laukiem pieejamais ES fondu finansējums ir pilnībā apgūts. Izmaksātas arī visas subsīdijas par pagājušo gadu, informē Lauku atbalsta dienests (LAD). Lai izvairītos no kļūdām un sankcijām, šajā plānošanas periodā LAD aicina lauksaimniekus atbalstam pieteikties, izmantojot Elektronisko deklarēšanās sistēmu (EDS). Ja ir grūtības ar tās izmantošanu, jāvēršas pie LLKC konsultantiem pēc palīdzības.

LAD direktore Anna Vītola – Helviga norāda, ja šajā ES finansējuma apguves periodā zemniekiem jārēķinās ar ļoti striktu un birokrātisku kontroli gan saistībā ar projektu realizāciju, gan platībmaksājumu izmakslu.

LAD 2007.-2013.gada periodā lauksaimniekiem un lauksaimniecības produkcijas pārstrādātājiem no Eiropas Lauksaimniecības garantiju fonda izmaksājis 1,3 miljardus eiro, no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai - 1,4 miljardi eiro, no Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda - 166,7 miljoni eiro. Lielākās investīcijas veiktas lopkopībā, graudkopībā un pārstrādē.

Gaļas un piena liellopu fermu būvniecībā un rekonstrukcijā ieguldīts 81 miljons eiro, atjaunojot 333 fermas, izbūvēta 291 kūtsmēslu krātuve par 17 miljoniem eiro, uzbūvētas 217 noliktavas par 22,5 miljoniem eiro un 87 graudu pirmapstrādes kompleksi par 19 miljoniem eiro.

Lielākās fermas, rēķinot kopējās apstiprinātās izmaksas, bija cūku audzēšanas komplekss SIA "Baltic Pork" par 3,9 miljoniem eiro, piensaimniecība SIA "Sēļi" - 3,6 miljoni, piensaimniecība SIA "Agro-Dzelzava" - 3,6 miljoni eiro.

Lielākie projektu īstenotāji bijuši AS "Jaunpils pienotava", kas realizēja četras projektu kārtas par sešiem miljoniem, AS "Tukuma Piens" - sešas projektu kārtas par 4,6 miljoniem, AS "Agrofirma Tērvete"- četras projektu kārtas par 4,5 miljoniem eiro.

Kopumā visā plānošanas periodā iegādāti 2939 traktori par 110 miljoniem eiro, 740 kombaini par 90 miljoniem eiro, 667 sējmašīnas par 17 miljoniem eiro, 4348 pārtikas ražošanas iekārtas par 36 miljoniem eiro.

Iveta Tomsone

LLKC Apagāda vadītāja

 

Pievienot komentāru