Jūs atrodaties šeit

Gudri plānot finanses un izmantot atbalsta iespējas attaisnojas

Ekonomika

Nesen noslēgusies pieteikumu iesniegšana Lauku atbalsta dienesta   atlases kārtā projektiem par atbalstu ieguldījumiem lauku saimniecībās. Līdz ar to strauji tuvojas brīdis, kad saimniecības var gatavot un iesniegt pieteikumu ALTUM aizdevumam, ja tas nepieciešams, lai līdzfinansētu LAD apstiprināto projektu. Ņemot vērā to, kādas investīcijas saimniecībā ir plānotas, LAD atbalsta intensitāte ir 20–70% .

“Šis ir labi strādājošs un pārbaudīts veids, kā lauku saimniecība neatkarīgi no tās lieluma var kombinēt dažādos tai pieejamos Eiropas Savienības un valsts atbalsta veidus un turpināt attīstību,” uzsver Attīstības finanšu institūcijas ALTUM valdes loceklis Jēkabs Krieviņš.

“Jāatzīmē, ka, lai lauksaimnieks īstenotu LAD projektu, ir svarīgi, lai  saimniecībai būtu atbilstošs līdzfinansējums. Tādēļ lielākoties LAD nosaka termiņu, kādā jāuzsāk projekta īstenošana un jāiesniedz dokumentācija, ka tās rīcībā ir finansējums projekta īstenošanai. Tādējādi aicinām vērsties ALTUM laikus, lai sagatavotos aizdevuma saņemšanai,” saka ALTUM pārstāvis. Viņš arī uzsver, ka ALTUM ar komercbankām nekonkurē un piedalās tādu dzīvotspējīgu projektu finansēšanā, kuriem  banku finansējums ir ierobežots.

Lauksaimniecības uzņēmuma SIA “Forest Fox” saimnieks Kaspars Bokta atzīst, ka pēdējos gados šāds finansējums palīdzējis kā paša saimniecībai, tā daudziem citiem uz attīstību vērstiem lauksaimniekiem. Viņa saimniecībā ir 1200 hektāru zemes Zaubes, Ķeipenes, Mālpils un Madlienas pusē, no kuriem lielākā daļa ir pašu īpašums, bet pārējie tiek nomāti. Uzņēmums audzē bioloģiskus graudaugus un citus laukaugus, nodarbojas ar sēklaudzēšanu, savukārt pērn sadarbībā ar ALTUM un Lauku atbalsta dienestu, ieguldot 1,9 miljonus eiro, uzcēla bioloģisko graudu pirmsapstrādes kompleksu.

Viņš akcentē dažādu atbalsta institūciju izmantošanas iespējas un jēgpilnu rezultātu: “Mūsdienīga domāšana, pareizā attieksme un atsaucība ir tās lietas, kā dēļ lauksaimnieki uzticas un zina, ka iegūs precīzu informāciju un ieteikumus pēc būtības no konsultantiem,” viņš saka, aicinot izmantot ALTUM, Lauku atbalsta dienesta un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra piedāvātās iespējas. “Mans ieteikums citiem lauksaimniekiem ir uzticēties darījuma vadītājiem, jo viņi zina nozares drēbi,” saka “Forest Fox” īpašnieks, kurš ir arī Zemkopības ministrijas konkursa “Sējējs 2021” laureāts.

Vēl pirms jaunā kompleksa būvēšanas uzņēmums savā attīstībā ieguldījis vairāk nekā trīs miljonus eiro, investējot gan paša līdzekļus, gan piesaistot ALTUM finansējumu, ar kuru uzņēmums sadarbojas vairākus gadus un izceļ tās izpratni par lauksaimniecības specifiku, tāpēc finanšu institūcijai bijusi nozīmīga loma saimniecības attīstības ceļā. “Svarīgs aspekts ir arī mazāka ALTUM finansējuma saņemšanai nepieciešamā paša līdzdalība, kas bija ļoti būtiska šī projekta realizācijā,” piebilst Kaspars Bokta. 

Ambiciozajam uzņēmējam jau ir skaidra arī nākotnes vīzija un veicamie darbi – nākamajā plānošanas periodā paredzēts attīstīt pēcapstrādes procesu – fasēšanu, uzglabāšanu, produktu kvalitātes pārbaudi, kā arī uzlabot infrastruktūru, lai kļūtu par vienu no redzamākajiem reģionālajiem infrastruktūras centriem Baltijā.

“Sadarbība starp institūcijām un klientu ir stūrakmens klienta veiksmei, veicot investīcijas savā saimniecībā vai uzņēmumā tā izaugsmei. LAD vienmēr kā vienu no savām darba vērtībām ir noteicis atbalstu klientiem, jo svarīgi ir skaidrot un palīdzēt izvirzīt sasniedzamus mērķus. Ja projekts ir ļoti labs, bet nepietiek tikai ar LAD piešķirto finansējumu, tad palīgā nāk arī  ALTUM. LAD pieredze rāda, ka ļoti svarīgi, lai lauksaimnieks uzdotu visām institūcijām neskaidros jautājumus – gan par to, kā aizpildīt projekta iesniegumu, kam var saņemt investīcijas (tad palīdzēs LAD un LLKC), gan par to, kur saņemt nepieciešamo papildu finansējumu (te palīgs būs ALTUM),” atzīst LAD direktors Ģirts Krūmiņš.

Savukārt Jēkabs Krieviņš akcentē, ka dažkārt klupšanas akmens, kas labām idejām traucē īstenoties, ir  nepietiekamas zināšanas, kā efektīvi plānot finanses un izveidot reālu naudas plūsmu. Tāpēc ALTUM ir noslēdzis vienošanos ar LLKC, kas palīdz lauksaimniekiem sagatavot aizdevuma pieteikuma dokumentāciju. “LLKC palīdz sagatavot lauksaimniekiem kvalitatīvākus projektu pieteikumus un līdz ar to veicina  ātrāku un vienkāršāku ALTUM finansējuma saņemšanu,” saka ALTUM pārstāvis. “Bieži būtisks lauku saimniecības attīstības posms ir prasme izmantot visu trīs pušu pakalpojumus: LAD piedāvāto finansējumu projekta īstenošanai, ALTUM aizdevumu trūkstošā finansējuma segšanai un LLKC atbalstu pieteikumu izstrādē un dokumentācijas iesniegšanā. Mūsu pieredze rāda, ka gudri plānot un kombinēt finanses attaisnojas, un esam gatavi sniegt atbalstu tajā.”

Tuvojoties pavasara lauku darbiem, ir aktualizējies arī jautājums par papildu finanšu līdzekļu pieejamību, lai nosegtu sējas, audzēšanas un ražas apstrādes izmaksas. ALTUM atgādina, ka ir beidzamais laiks pieteikties apgrozāmo līdzekļu finansējumam, akcentējot nepieciešamību finansējumu plānot laikus.

Pirms aizdevuma lēmuma pieņemšanas ALTUM speciālisti vērtē konkrētās saimniecības finanšu datus, finansējuma vajadzības un citu informāciju. Turklāt, ja iepriekš nav bijusi sadarbība, tad šādas informācijas ievākšana un izanalizēšana prasīs laiku. ”Svarīgi vienmēr laikus doties pie sava finansētāja, lai kopīgi meklētu piemērotāko risinājumu, vienkārši kompetentu padomu no finansētāja, kas labi pazīst lauksaimniecības uzņēmumu vajadzības un izprot sezonalitātes un citas ražošanas cikla svārstības,” saka Jēkabs Krieviņš.

ALTUM informācija