Jūs atrodaties šeit
Skābbarība no kviešiem
Lai gatavotu skābbarību no kviešiem, optimālākais pļaušanas laiks (lai notiktu fermentācija) ir tad, kad sausnas daudzums augā ir 45–50%. Parasti tas ir 3–4 nedēļas pirms labības pļaujas, kad graudi ir piengatavības beigās.
Tā kā sausnas saturs masai ir relatīvi augsts, tad lielākos bojājumus skābbarībai uzglabāšanas un izēdināšanas laikā var radīt gaisa piekļuve, ko redzam kā skābbarības karšanu. Izvēloties konservantus, ir jāskatās, lai tie darbotos otrreizējās fermentācijas jeb karšanas novēršanai. Ja skatās bioloģiskos ieraugus, tad tiem ir jāsatur Lactobacillus buchneri, kas samazina karšanu un attiecīgi arī skābbarības bojāšanos.
Gatavojot skābbarību no graudaugiem, kad tiem sausnas saturs ir 45–50%, tiek nodrošināts pietiekoši daudz mitruma un cukuru veiksmīgai ieskābšanai, kā arī labs cietes daudzums, kas ir barības vērtība govīm. Lai vai kā, ir jābūt ļoti uzmanīgiem, lai nepalaistu garām optimālo pļaujas laiku, jo, sasniedzot sausnas līmeni 45%, karstā laikā sausnas daudzums var palielināties par 2% dienā.
Nav neiespējami sagatavot labu graudaugu skābbarību arī tad, kad sausna pārsniedz 50%, bet tad gan ļoti rūpīgi ir jāizvēlas un, galvenais, arī precīzi jālieto konservanti vai ieraugi. Ja sausnas saturs ir zem 45%, tad fermentācijas procesi paši par sevi darbojas ļoti labi, bet neiegūstam maksimālo ražu, un arī cietes saturs skābbarībā būs zemāks.
Svarīgs ir arī smalcināšanas garums. Optimālai spurekļa darbībai ir nepieciešams pietiekošs daudzums efektīvās kokšķiedras, tāpēc smalcināšanas garums ir 20–25 mm.
Skābbarības kvalitāti noteikti ietekmēs graudaugu novākšana un ielikšana tvertnē:
- Tiešā pļauja un smalcināšana samazinās graudu zudumus;
- Pļaujot augstāk, iegūsim skābbarību ar augstāku enerģijas daudzumu, pļaujot zemāk – ar augstāku kokšķiedras daudzumu;
- Konservantus lietojiet atbilstoši sausnai un masas daudzumam;
- Smalciniet 20–25 mm garumā;
- Lieciet salīdzinoši šaurās tvertnēs;
- Teicami noblīvējiet masu;
- Kvalitatīvi nosedziet tvertni.
Materiālu sagatavoja Silvija Dreijere,
LLKC Lopkopības nodaļas vadītāja