Jūs atrodaties šeit
Tapusi filma par skābbarības sagatavošanu
Zālēdāju projekta izmēģinājumā par precīzu ēdināšanu un piensaimniecības efektivitāti kā viens no problēmu jautājumiem iezīmējās rupjās lopbarības mainīgie rādītāji, līdz ar to spēja nodrošināt slaucamās govis ar vajadzīgajām barības vielām, lai neciestu dzīvnieku veselības un produktivitātes rādītāji.
Lielākā daļa piensaimniecību apzinās, ka nepieciešams veikt rupjās lopbarības analīzes, un, vadoties pēc tām, sagatavot barības devas govīm, nereti gadās, ka gaidītie rezultāti izpaliek.
Kāpēc?
Viens no būtiskiem rādītājiem, kam būtu jāseko visā lopbarības izbarošanas periodā, ir sausnas kilogrami barības devā. Pirmkārt, piensaimniekiem jāsaprot, ka sausnas izmaiņām jāatrod cēlonis. Parasti cēlonis meklējams zāles skābbarības sausnas izmaiņās. Skābbarības sausna jākontrolē gan, mainoties laika apstākļiem, gan mainoties masas izskatam, gan, lai pārliecinātos, ka nav mainījies sausnas % kā ikdienas vai iknedēļas kontrole.
Lai radītu labāku izpratni par precīzāku skābbarības apsaimniekošanu un izēdināšanu tika sagatavota mācību filmiņa ar nosaukumu “Skābbarības bedres atvēršanas skola”, būsim gandarīti, ja materiāls sniegs ieskatu ne tik vienkāršajā skābbarības apsaimniekošanas darbā.
Filmiņas radošās grupas vārdā – Anita Siliņa, LLKC Lopkopības kompetenču centra vadītāja