Jūs atrodaties šeit

ALTUM programmas – biznesa attīstības projektiem un Covid-19 ietekmes pārvarēšanai

Ekonomika

Pilni 12 mēneši ir aizvadīti Covid-19 zīmē, un varētu šķist, ka šajā periodā uzņēmēju prātus nodarbinājušas tikai vīrusa pārvarēšanas problēmas. Nenoliedzami, ikvienu uzņēmēju vienā vai citā veidā ir ietekmējusi šī pandēmija, un veselas nozares ir skartas īpaši smagi un turpina cīnīties par atgūšanos. Vienlaikus Attīstības finanšu institūcijas ALTUM atbalsta programmu dati rāda, ka aizvadītajā gadā uzņēmēji bijuši īpaši aktīvi arī jaunu attīstības projektu īstenošanā.

Par iespējām, ko gan uzņēmējdarbības attīšanai, gan vīrusa pandēmijas ietekmes pārvarēšanai 2021. gadā piedāvā ALTUM, stāsta valdes loceklis Jēkabs Krieviņš:

Dzīve noris arī ārpus Covid-19

ALTUM aktīvi turpina nodrošināt visas ikdienas atbalsta programmas dažādām uzņēmēju vajadzībām. Tas ir finansējums biznesa uzsācējiem, mazo un vidējo uzņēmumu attīstībai un energoefektivitātes uzlabošanai, lauksaimniecības zemes iegādei un citām lauksaimnieku vajadzībām, kā arī sociālā biznesa attīstīšanai. Neraugoties uz vīrusa pandēmiju, novērojām lielu pieprasījumu tieši pēc šiem ikdienas risinājumiem. Pagājušajā gadā audzis uzņēmēju pieprasījums gan MVU izaugsmes aizdevumu un lauksaimniecības zemes iegādes aizdevumu programmās, gan programmā mazajiem aizdevumiem lauku teritorijās, kur piešķirtā finansējuma apjoms,  salīdzinot ar 2019. gadu, audzis par vairāk nekā 80%. Īpaši izceļams arī Zemes fonds,  kura darbības apjoms pērn audzis par 72%, salīdzinot ar gadu iepriekš. 

Atgādināšu, ka visas ALTUM programmas paredzētas dzīvotspējīgiem uzņēmumiem, kuriem nepietiekama nodrošinājuma, paša līdzdalības, pieredzes vai citu objektīvu iemeslu dēļ finansējums nav pieejams komercbankās. Piemēram, atbalsts biznesa uzsācējiem. Tā kā privātajā sektorā cilvēkiem ar nelielu biznesa pieredzi vai vispār bez šādas pieredzes ir ierobežotas iespējas aizņemties līdzekļus biznesa idejas īstenošanai,  ALTUM nodrošina īpašas programmas tiem, kas sper pirmos soļus biznesā vai kuri biznesā darbojas salīdzinoši neilgu laiku, un kuriem tāpēc nav pietiekamas kredītvēstures, kas ļautu komercbankai lemt par līdzekļu aizdošanu. Šeit minama gan Starta programma ar aizdevumu līdz 150 tūkstošiem eiro, gan mikrokredīti līdz 25 tūkstošiem eiro, tāpat arī īpašā atbalsta programma uzņēmējiem, kas darbojas ārpus lielajām pilsētām, proti, mazie aizdevumi lauku teritorijās, kur maksimālais aizdevuma apjoms ir 100 tūkstoši eiro un kurai var pieteikties pat vēl pirms uzņēmuma dibināšanas. 

Aktīvi kreditējam arī lauksaimniecības zemes iegādei. Nereti ir situācijas, kad lauksaimniekam parādās iespēja izpirkt iepriekš nomātu zemi, tomēr banka nevar izsniegt finansējumu, jo zemniekam pietrūkst nodrošinājuma. Šādos brīžos noder ALTUM zemes kreditēšanas programma, kas ļauj iegādāties zemi arī bez papildu nodrošinājuma ar atmaksas termiņu līdz 30 gadiem. Virkne programmu pieejamas arī privātpersonām mājokļa pieejamībai un māju siltināšanai. Kopš šā gada pavasara lauksaimniecības zemes programmā maksimālais vienam aizņēmējam pieejamais aizdevumu kopējais apjoms palielināts līdz 1 miljonam eiro līdzšinējo 430 tūkstošu vietā.

Pēdējais brīdis domāt par apgrozāmajiem līdzekļiem

Tuvojas lauku darbu aktīvā sezona, tāpēc atgādinu, ka ir pēdējais brīdis domāt par apgrozāmajiem līdzekļiem lauksaimniecības darbiem. Marta beigas faktiski ir pēdējais brīdis, kad jāzina, cik un ko sēs, par cik un kur pirks nepieciešamos augu aizsardzības līdzekļus, minerālmēslus,  sēklu vai citas lauku darbiem būtiskas lietas. Līdzšinējā pieredze liecina, ka apgrozāmie līdzekļi, it īpaši pavasarī, lauksaimniekiem nepieciešami teju vienmēr. Jo īpaši aktuāli tas ir, ja aizvadītajā gadā ienākumi nav bijuši tik labi, kā cerēts.

Vīrusa ietekmes pārvarēšanas programmas pieejamas dažādām vajadzībām

Uzņēmēji arī šogad var pieteikties ALTUM programmām, kas palīdz pārvarēt Covid-19 pandēmijas izraisītās grūtības un līdzšinējā aktivitāte to izmatošanā ir ievērojama – līdz šim krīzes instrumentus uzņēmēji izmantojuši par finansējuma summu vairāk nekā 250 miljonu eiro apjomā. Atkarībā no individuālām vajadzībām uzņēmumi neatkarīgi no nozares var izmantot sešas ALTUM piedāvātās krīzes programmas  – garantijas banku kredītu brīvdienām, garantijas banku aizdevumiem lielajiem komersantiem, ALTUM aizdevumus apgrozāmajiem līdzekļiem, ALTUM  sindicētos (kopā ar banku) aizdevumus vidējiem un lielajiem komersantiem, eksporta kredītu garantijas arī uz ES valstīm visiem komersantiem neatkarīgi no lieluma, kā arī kapitāla fonda finansējumu. Visas ALTUM programmas krīzes skartiem uzņēmējiem pieejamas neatkarīgi no nozares. Programmas paredzētas uzņēmumiem, kuri var pierādīt Covid-19 ietekmi un kuri nav finanšu grūtībās.

Kā pietiekties ALTUM finansējumam?

No ALTUM skatpunkta jaunas investīcijas un biznesa attīstība vīrusa dēļ nav apstājusies – biznesa aktivitāte turpinās ar pilnu jaudu. Aicinām savlaicīgi apzināt sava uzņēmuma vajadzības un sazināties ar ALTUM, ko šobrīd ērti un ātri var izdarīt attālināti, tiešsaistē nodrošinām arī detalizētas konsultācijas.

Informācija par visām ALTUM programmām: www.altum.lv
Dokumentu iesniegšana: klientu portālā mans.altum.lv
Konsultācijas par Covid-19 programmām: t.26655309,  e-pasts: info@altum.lv