Jūs atrodaties šeit

Konkurētspējai un ilgtspējai – inkubators lauksaimniekiem

Ekonomika

Lai veicinātu lauku saimniecību apzinātāku attīstību un uzņēmumu konkurētspēju Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) aicina saimniekus izmantot jaunu pieeju – daudzgadu konsultācijas jeb inkubāciju, kas pavērs plašākas iespējas, pretendējot arī uz Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) atbalstu.

Inkubācijas mērķauditorija ir kā jauni, tā esoši uzņēmēji un saimnieciskās darbības veicēji ar gada apgrozījumu līdz 250 000 EUR, kuri vēlas attīstīt vai efektivizēt savu uzņēmējdarbību laukos.

Mārtiņš Cimermanis, LLKC valdes priekšsēdētājs: “Šī būs ilgi gaidītā sistēma lauksaimniekiem, kuri nolēmuši paplašināt savu uzņēmumu vai nolēmuši veikt kvalitatīvu attīstības lēcienu investīcijās, ražošanā un domāšanā. Ar šī projekta palīdzību ne vien gados jaunie, bet arī jauni un esošie uzņēmumi laukos spēs savu biznesu veiksmīgi īstenot, piesaistot atbilstošu finansējumu ne vien no finanšu institūcijas ALTUM, bet arī bankām. Atbalsta komandā – ne tikai LLKC speciālisti, bet arī pieredzējuši eksperti no dažādām nozarēm. Tādēļ līdzīgi LIAA biznesa inkubatoram, arī lauksaimniekiem un mežsaimniekiem būs iespēja nostiprināt savus projektus, virzot tos uz dažādām investīciju programmām. Galvenais būs vienoties par saimniecības attīstības mērķiem un pašam par tiem būt pārliecinātiem.”

Konsultācijās paredzēta pirmsinkubācija, kurā izvērtēs esošo situāciju saimniecībā un tās attīstības potenciālu. Tad, ar termiņu līdz pieciem gadiem, slēdz daudzgadu konsultāciju inkubācijas līgumu, kura ietvaros LLKC nodrošinās atbalstu biznesa attīstības plāna sagatavošanā, finansējuma piesaistē attīstības projektu realizēšanai, nozaru ekspertu (augkopība, lopkopība, ekonomika, grāmatvedība) konsultācijas un ieteikumus, pastāvīgu saimniecības datu ekonomisko analīzi, risku novēršanas pasākumu plāna izstrādi, regulāras tikšanās ar biznesa koordinatoru attīstības mērķu sasniegšanai. Atbilstoši specializācijai katrai saimniecībai tiek piesaistīts arī personīgais biznesa koordinators.

Pieteikties konsultācijai var ŠEIT

Plašāka informācija darba dienās no pulksten 9.00 līdz17.00 pa tālruni 28337799 vai, rakstot e-pastā: klientu.serviss@llkc.lv.

UZZIŅAI: ELFLA investīcijām materiālajos aktīvos paredzēta iespēja pretendēt uz  maksimālo attiecināmo izmaksu apmēru  (izņemot lauku saimniecību, kas ražo primāros lauksaimniecības produktus graudkopības nozarē) līdz 750 000 eiro, ja saimniecība izmanto daudzgadu konsultāciju pakalpojumus lauksaimniecības nozarē uzņēmējdarbības attīstībai un konkurētspējas veicināšanai, ir sagatavojusi saimniecības ilgtermiņa attīstības plānu, paredzot ieguldījumus saimnieciskās darbības attīstībai, un kopā ar projekta iesniegumu iesniedz arī apliecinājumu par finanšu resursu pieejamību projekta īstenošanai. (MK. not. Nr. 303; 110. punkts).